Ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών

«Ήταν επαναλαμβανόμενα γεγονότα που δεν μπορούσαμε πια να αγνοήσουμε»

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο βήμα της Βουλής

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στον Real FM για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, αλλά και για την συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα για το βαρύ κλίμα πλέον στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας ανέφερε πως: «Ήταν επαναλαμβανόμενα γεγονότα που δεν μπορούσαμε πια να αγνοήσουμε».  

Συνεχίζοντας μάλιστα κλήθηκε να απαντήσει και από πού προήλθαν οι πληροφορίες για τους Ρώσους διπλωμάτες.

«Οι πληροφορίες είναι των δικών μας υπηρεσιών και είναι διασταυρωμένες. Στο παρελθόν, στην υπόθεση του Σκριπάλ όταν είχαμε πληροφορίες που βασίζονταν σε ξένες υπηρεσίες δώσαμε το ελαφρυντικό σε μία φιλική χώρα. Όταν όμως οι πληροφορίες είναι από δικές μας πηγές, όταν είναι διασταυρωμένες, όταν έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ακόμα και απέναντι σε φίλους θα εφαρμόσουμε ότι προβλέπεται από το διεθνές Δίκαιο, δεν είχαμε άλλες επιλογές», είπε

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ συμπλήρωσε επίσης ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα περιμένει την απάντηση της Ρωσίας, λέγοντας όμως ότι είναι μία παραδοσιακά φιλική χώρα.

«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η απάντηση της άλλης πλευράς. Εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε ότι δεν θα διαταραχθούν σοβαρά οι ελληνορωσικές σχέσεις ακριβώς γιατί είναι επιδίωξη δική μας να εξακολουθούν να είναι στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Αυτό όμως κυρίως εξαρτάται αυτή τη στιγμή από την απάντηση που θα πάρουμε. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δείχνουν μία αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν πρέπει να προδικάζουμε τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. Ό,τι πούμε θα το πούμε με επίσημη ανακοίνωση, εάν θέλουμε να πούμε κάτι παραπάνω από αυτό που έχει ήδη γραφτεί και ενόψει και των αντιδράσεων της άλλης πλευράς. Εμείς θέλουμε να έχουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, όπου οι καλές μας σχέσεις με τη μία δύναμη να μην επηρεάζουν τη σχέση μας με τη άλλη. Για αυτό έφερα παράδειγμα την περίπτωση Σκριπάλ, όπου εκεί σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ανακάλεσαν τους διπλωμάτες τους από την Μόσχα, εμείς δεν το κάναμε. Ακριβώς γιατί θέλουμε να είμαστε μία μεσολαβητική δύναμη ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία. Η ΕΕ είναι το σπίτι μας, αλλά απέναντι σε μία παραδοσιακά φιλική χώρα όπως είναι η Ρωσία θέλουμε να παίζουμε αυτόν τον ρόλο, της γέφυρας, του μεσολαβητή».

Κλέινοντας, αναφερόμενος και στη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί την ένταξη της γειτονικής χώρας εάν υπέβαλε την αίτηση της με το προσωρινό όνομα. Τόνισε όμως ότι πλέον έχουμε μια συνθήκη, η οποία λέει ακριβώς το αντίθετο, καθώς μπορούμε να απορρίψουμε την αίτηση εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες την συμφωνίας.

Τέλος για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων είπε πως είναι λογικό το κλίμα που προσπαθεί να διαμορφώσει, διότι έχει μπροστά του ένα δημοψήφισμα, το οποίο τόσο ο ίδιος, όσο και η ελληνική πλευρά θέλει να το κερδίσει.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top