Οριστικό: Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν τις Βρυξέλλες

Θα θέσει το ζήτημα της κράτησης των δύο στρατιωτικών ο Έλληνας πρωθυπουργός

Συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν τελικά στις 14.30 της Πέμπτης  12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα θέσει στη συνάντηση το ζήτημα τις  πολύμηνης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. 

Η συνάντηση πέρασε πάντως από «40 κύματα» και παρότι είχε προαναγγελθεί δεν αποκλειόταν νωρίτερα σήμερα ακόμη και η ακύρωσή της, εξαιτίας του κακού κλίματος στις σχέσεις των δύο κρατών, μετά και την ευθεία σύνδεση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών με την παράδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, στους οποίους έχει παρασχεθεί άσυλο διά της νομίμου οδού.          

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τον υπουργό Εθνική Άμυνα, Πάνο Καμμένο.

Επιστολή Μογκερίνι για την κράτηση των δύο στρατιωτικών: Εκφράζει την έντονη ανησυχία της ΕΕ   

Με επιστολή της για  τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι,  αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή και υπογραμμίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία», συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Επισημαίνει  ακόμα ότι  στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου 2018, η Κομισιόν υπενθύμισε την ανωτέρω θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα και προειδοποίησε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους ή να προκαλέσει τριβές ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών και χαρακτηρίζει «ζωτικής σημασίας» τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη στην Ελλάδα,  αλλά «και τις συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών, είτε δημοσίως, είτε σε διμερείς επαφές» . 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top