Σκοπιανό: Νέα ονομασία-έκπληξη στο τραπέζι μετά το «ναυάγιο» του Ίλιντεν

Αναζητείται όνομα που θα παραπέμπει στη σλαβική κληρονομιά της γειτονικής χώρας

Το βίντεο είναι από το ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR την Παρασκευή 25/5/2018

Ένα νέο όνομα έχει πέσει στο τραπέζι μετά το «ναυάγιο» της «Μακεδονίας του Ίλιντεν» (Ilindenska Makedonija).

Επίσημα, τα ονόματα που συζητούνται είναι αυτά που έχουν προταθεί από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ωστόσο, η πρόθεση των Σκοπίων να μην τα δεχθεί για χρήση erga omnes (έναντι όλων), άρα να γίνει και συνταγματική αναθεώρηση, κάνει δύσκολη την επίλυση του θέματος.

Διαβάστε ακόμη: Η εξέγερση του Ίλιντεν και η σύνδεσή της με το όνομα της ΠΓΔΜ

Έτσι, σύμφωνα με πηγές, στο τραπέζι βρίσκεται τουλάχιστον ακόμη ένα όνομα, το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια ονομασία η οποία παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν το 1903.

Το ορεινό Κρούσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μ., βρίσκεται στην κεντρική χώρα της σημερινής ΠΓΔΜ. Εκεί, το 1903, δημιουργήθηκε η βραχύβια «Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε να καταπνιγεί στο αίμα η εξέγερση του Ίλιντεν από τους Οθωμανούς.

Διαβάστε ακόμη: Σκοπιανό: Νέο αδιέξοδο για το όνομα – Συνεχίζονται οι συζητήσεις στης Βρυξέλλες

Εν ολίγοις, αναζητείται ακόμα ένα όνομα το οποίο θα παραπέμπει στη σλαβική κληρονομιά της γειτονικής χώρας, αποκόπτοντάς την από τον «αρχαϊσμό» που είχε επιβάλει ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πάντως αυτή η δημόσια ανταλλαγή απόψεων για παραπομπή στην ερμηνευτική της εθνογένεσης των Σλάβων της Μακεδονίας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο μια συζήτηση η οποία, θεωρητικά τουλάχιστον, είχε διακοπεί και αφορούσε μια ονομασία που τελικά δεν λειτούργησε ήδη από τα πρώτα επεισόδια του Σκοπιανού, τη «Σλαβομακεδονία» (που προφανώς δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων).

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top