Προειδοποιήσεις σε Ελλάδα από Κομισιόν για το μεταναστευτικό

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR

Προειδοποιήσεις από Κομισιόν για το μεταναστευτικό

Η κατάσταση στο μεταναστευτικό παραμένει εύθραστη, προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν, λόγω της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής πίεσης, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατα αυξημένες αφίξεις κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών μεσογειακών διαδρομών.

Παράλληλα, στην έκθεσή της για το μεταναστευτικό απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να δείξει την απαραίτητη επαγρύπνηση και ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε εποχιακές αιχμές ή μετατοπίσεις της πίεσης, μεταξύ άλλων από τη μία διαδρομή στην άλλη.

Η έκθεση τονίζει ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή ανησυχία, με έντονες πιέσεις στα νησιά και αργούς ρυθμούς των διαδικασιών ασύλου που παρεμποδίζουν την επιστροφή στην Τουρκία.

Η Κομισιόν, ως εκ τούτου καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά με την υποστήριξη της ΕΕ, με επείγουσα επιτάχυνση του ρυθμού ελέγχου αιτήσεων και ζητά από τις ελληνικές αρχές να οριστικοποιήσουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αυξημένες αφίξεις.  

Μόλις ένας στους 3 μετανάστες επιστρέφουν

Σημειώνει, δε, ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να αυξηθεί η επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στην ΕΕ, καθώς μόνο το 36,6% των εντολών επιστροφής το 2017 πραγματοποιήθηκε στην πραγματικότητα.

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν μέχρι το 2018 το 50% των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση.

Τέλος σε ότι αφορά τις αφίξεις, κατά τους πρώτους μήνες του 2018, η πτωτική τάση του 2017 συνεχίστηκε στην Κεντρική Μεσόγειο, με στοιχεία άφιξης περίπου 77% χαμηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2017.

Αν και εξακολουθούν να είναι δραστικά χαμηλότερες από ό, τι πριν από τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, οι αφίξεις από την Τουρκία σημείωσαν σημαντική αύξηση από τον Μάρτιο του 2018 τόσο στα ελληνικά νησιά (9.349 από τις αρχές του 2018) όσο και στα χερσαία σύνορα (6.108 μέχρι τώρα το 2018- εννέα φορές περισσότερο από ό, τι κατά την ίδια περίοδο το 2017).

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top