Στο αρχείο η δικογραφία για τα CDS και την τυχόν εμπλοκή Αντρίκου Παπανδρέου

8 χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας

Στο αρχείο η δικογραφία για τα CDS και την τυχόν εμπλοκή

Στο αρχείο μπαίνει η δικογραφία για την υπόθεση των CDS, οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας  για την αγοραπωλησία ασφαλίστρων κινδύνου του ελληνικού χρέους , την περίοδο 2009-2010 και το ενδεχόμενο εμπλοκής του  Αντρίκου Παπανδρέου, αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας.

Με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως οικονομικού εγκλήματος Μαριάννας Ψαρουδάκη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έθεσε το φάκελο της υπόθεσης στο αρχείο κρίνοντας ότι δεν προέκυψε τυχόν σύνδεση του Αντρίκου Παπανδρέου με τη  διεθνή  εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion  η οποία προμηθεύτηκε ασφάλιστρα κινδύνου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε, με βάση και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν πουλώντας CDS.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από το 2010 από τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ένας δικηγόρος και ένας οικονομολόγος στρεφόμενοι κατά παντός υπευθύνου, επενδυτικού οίκου, χρηματοοικονομικού οργανισμού, οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης κ.α, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας με στόχο την ξέφρενη κερδοσκοπία .

 Την Άνοιξη του 2012 ο εισαγγελέας κ. Κορέας ζήτησε με πόρισμά του την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως προς το σκέλος των καταγγελιών που αφορούσαν τον Αντρίκο Παπανδρέου, θεωρώντας ατεκμηρίωτες τις καταγγελίες σε βάρος του.

 Ωστόσο, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε διαφωνήσει, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα από τον κ. Κορέα   προκειμένου να αναζητηθεί  όλη η διαδρομή των CDS στο επίμαχο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα  η πορεία των ασφαλίστρων κινδύνου  που προμηθεύτηκε η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion,  από το ΤΤ για να διαπιστωθεί  εάν η αγορά - προμήθεια τους συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση της συγκεκριμένης εταιρείας και πιθανά κερδοσκοπικές κινήσεις.  
 Μάλιστα, ο κ. Πεπόνης  ζητούσε  στην έγγραφη παραγγελία του συγκεκριμένες συμπληρωματικές προανακριτικές πράξεις, προκειμένου να διακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της χειραγώγησης ή της εσωτερικής πληροφόρησης.

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top