Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας η εκταμίευση της υποδόσης προς την Ελλάδα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου των Κρατών Μελών - Νέα ενημέρωση 19.14

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου θα είναι το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου των Κρατών Μελών, με τους Υπουργούς να δίνουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης που είναι συνδεδεμένη με την ελληνική 3η αξιολόγηση.

Η συνάντηση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σε δύο μορφές - το πρώτο μέρος θα είναι τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ, από τις 15.00 (τοπική ώρα), ενώ το δεύτερο μέρος θα αποτελεί συνάντηση των υπουργών 27 κρατών μελών της ΕΕ, αρχής γενομένης από τις 17.30 (τοπική ώρα).

Αρχικά η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή των εναπομενουσών "προηγούμενων ενεργειών" στο πλαίσιο της τρίτης αναθεώρησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Η πλήρης εφαρμογή των προηγούμενων ενεργειών αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδοτικής βοήθειας που διατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος ESM.

Στη συνέχεια, η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για τα βασικά ευρήματα της 8ης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Ιρλανδία, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2017. Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα (PPS) πραγματοποιείται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αποστολές PPS συντονίζονται συνήθως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι ο σκοπός του PPS είναι να προσδιορίσει τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ικανότητα της χώρας να εξοφλήσει τα ανεξόφλητα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2013. Η παρακολούθηση συνεχίζεται έως ότου το 75% του δανείου αποπληρωθεί.

Αμέσως μετά οι Υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα προωθήσουν τη συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή η συζήτηση αποτελεί μέρος της ευρύτερης συζήτησης για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και εν συνεχεία η Ευρωομάδα θα συζητήσει τις αιτήσεις που ελήφθησαν για την πλήρωση της κενής θέσης του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος οι υπουργοί οικονομικών των 27 πλέον κρατών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του οδικού χάρτη του Συμβουλίου ECOFIN για την τραπεζική ένωση που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2016 και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top