Ρουσόπουλος για Ίμια: «Φοβάμαι τη μέχρι στιγμής ουδετερότητα των ΗΠΑ και τη σιωπή της Ρωσίας»

«Αποφύγαμε μια πολύ μεγάλη κρίση στο ‘’παρά πέντε’’ λόγω της ικανότητας του ελληνικού πλοίου» τόνισε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την εκτίμηση του για το επεισόδιο με τους Τούρκους στα Ίμια εξέφρασε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, σημειώνοντας πως «δεν ήταν τυχαίο».

«Αποφύγαμε μια πολύ μεγάλη κρίση στο ‘’παρά πέντε’’ λόγω της ικανότητας του ελληνικού πλοίου» τόνισε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ και υπογράμμισε ότι οι Τούρκοι ήθελαν να βυθίσουν το σκάφος του ελληνικού λιμενικού.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρουσόπουλος, η τουρκική ακταιωρός Ελπίδα θέλησε να διαβολίσει το Γαύδος και αυτό είναι σαφές. «Το τουρκικό σκάφος ζυγίζει 1.700 τόνους το ελληνικό το ¼, είχε στόχο να το βυθίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε τα δύο βασικά πράγματα, τα οποία τον «φοβίζουν» στην ιδέα ενός νέου θερμότερου επεισοδίου.

«Φοβάμαι τη μέχρι στιγμής ουδετερότητα των συμμάχων μας, από τις ΗΠΑ. Ελπίζω η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πάνε στην Τουρκία, να έχει κάποιο αποτέλεσμα και να προσπαθήσουν να συνετίσουν την Τουρκία» τόνισε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «δε μου αρέσει και η σιωπή της Ρωσίας. Όταν πριν από λίγες εβδομάδες ήταν στην Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ και παρενέβη για το Σκοπιανό, ένα λιγότερο σημαντικό ζήτημα σε σχέση με το πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά για το μείζον δεν πήρε καμία θέση, αυτό εμένα με ανησυχεί».

«Στο Αφρίν της Συρίας οι Ρώσοι άφησαν τους Τούρκους να φτάσουν στην πόλη» επεσήμανε, αναφερόμενος στις συμμαχίες.  

«Όταν μιλάμε για την Τουρκία πρέπει να θυμόμαστε τα εξής: ότι είναι μια πολύ μεγάλη περιφερειακή δύναμη, δεύτερον ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι θέλουν να μπουν στην ΕΕ γιατί θέλουν να την απομυζούν. Τρίτον μήπως όταν η ΕΕ δε μπορέσει να δώσει άλλα στην Τουρκία, αρχίσει να δίνει δωράκια από το Αιγαίο δηλαδή από την Ελλάδα. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα» περιέγραψε ο κ. Ρουσόπουλος.

Διηγήθηκε ακόμη τη συνάντηση του με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά την οποία τον ρώτησε ως δημοσιογράφος αν με την εκλογή του ως πρόεδρος της Τουρκίας θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εκείνος λοιπόν του είχε απαντήσει ως εξής: «Εσείς οι Έλληνες κάνετε πάντα το ίδιο λάθος. Νομίζετε ότι αλλάζουμε εξωτερική πολιτική ανάλογα με τις κυβερνήσεις μας, ενώ δεν την αλλάζουμε».

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ανέδειξε μια πολιτική, η οποία ήταν μάλλον πρόχειρη. Προσωπικά πίστευα ότι τα 9/10 του παγόβουνου, τα είχε ήδη ξεπεράσει, σε κάποια συμφωνία συμφέρουσα για την Ελλάδα. Απεδείχθη ότι δεν υπήρχε αυτή η προετοιμασία που εγώ είκαζα ή ήλπιζα».

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή στην οποία ήταν καλεσμένος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top