«Έφυγε» σε ηλικία 88 ετών ο Γιάννης Καψής

Είχε διατελέσει διευθυντής των «Νέων» και υπουργός των πρώτων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Νέα ενημέρωση 17:59

Σε ηλικία 88 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιάννης Καψής το πρωί της Δευτέρας.

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929 και είναι πατέρας του δημοσιογράφου και πολιτικού Παντελή Καψή και του επίσης δημοσιογράφου Μανώλη Καψή.

Σπούδασε στη Νομική Αθηνών αλλά τελικά επέλεξε την καριέρα του δημοσιογράφου ξεκινώντας από το αστυνομικά ρεπορτά.

Διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας Έθνος από το 1958 έως το 1970, οπότε καταδικάστηκε από ειδικό Στρατοδικείο της χούντας των συνταγματαρχών και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας. 

Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως β΄ αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Βήμα και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος.

Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, και για να αποφύγει τη σύλληψη, διέφυγε στο Λονδίνο μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Εκτός από την εργασία του σε ελληνικές εφημερίδες, ο Καψής υπήρξε συνεργάτης διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως το αμερικανικό περιοδικό Time.

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας Τα Νέα μέχρι το 1982. Αυτή την περίοδο, Τα Νέα καθιερώθηκαν ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα, επιτυχία που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο.

Τον Απρίλιο του 1982, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987. Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, μετά το Σεπτέμβριο του 1987 πήρε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Σε αυτήν παρέμεινε ως τον Ιούλιο του 1989 και διαχειρίστηκε στο διπλωματικό πεδίο την μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987.

Έχει τιμηθεί με 14 παράσημα, ενώ έχει εκδώσει 15 βιβλία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top