Κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η ΕΕ

«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται άλλες ρωγμές» δήλωσε ο Γιούνκερ

Κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η ΕΕ

Η Ευρώπη δεν χρειάζεται άλλες ρωγμές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία.

"Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας που ψηφίστηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας αποτελεί παραβίαση του κράτους δικαίου, του ισπανικού συντάγματος και του Καταστατικού της Αυτονομίας της Καταλονίας, τα οποία αποτελούν μέρος του νομικού πλαισίου της ΕΕ", δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

"Κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει αυτή τη δήλωση. Περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η νομιμότητα ως βάση για διάλογο και να διασφαλιστούν οι ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των Καταλανών πολιτών", τόνισε ο Πρόεδρος του. Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα για τις ίδιες εξελίξεις, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είχε σχολιάσει: "Τίποτα δε αλλάζει για την ΕΕ". Ο Πρόεδρος Ντ.Τουσκ συμπληρώνει πως "η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής". Σημειώνει μάλιστα πως καλό είναι τώρα "η ισπανική κυβέρνηση να επιλέξει την δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της βίας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ΕΕ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ζήτημα είναι αμιγώς εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πως η ΕΕ αφενός στηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας, αφετέρου η όποια λύση οφείλει να είναι σύμφωνη με το ισπανικό σύνταγμα.

Παρομοίως σήμερα και ο Επίτροπος Κάρλος Μοέδας, κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία γεγονότα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση της Κομισιόν πως οδηγός για τις εξελίξεις θα πρέπει να είναι το ισπανικό σύνταγμα. Για τις Βρυξέλλες, καθ` ερμηνεία των Ισπανικών Δικαστηρίων και του εθνικού κοινοβουλίου της χώρας, όλες οι τελευταίες κινήσεις, όπως και το ίδιο το δημοψήφισμα Πουζδεμόντ είναι αντισυνταγματικές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top