«Συγγνώμη, λάθος»: Η κυβέρνηση επιστρέφει χρήματα στους συνταξιούχους για παράνομες κρατήσεις

Μικρό καλάθι κρατούν οι συνταξιούχοι: «Δικαιωθήκαμε αλλά να δούμε πρώτα να επιστρέφονται τα χρήματα», λέει το ΕΝΔΙΣΥ

Η κυβέρνηση επιστρέφει χρήματα στους συνταξιούχους

Έτοιμο πλάνο επιστροφής των χρημάτων, που παρακρατήθηκαν παρανόμως, σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους έχει η κυβέρνηση.

Το ποσό αφορά εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ που είχαν παρακρατηθεί από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2016 καθώς υπολογίζονταν επί πλασματικών συντάξεων και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων ποσών!

Ο υφυπουργός Εργασίας, μετά από συνάντηση με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που είχε αναδείξει το θέμα, είχε δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ποσά ανά συνταξιούχο, τα οποία ανέρχονται κατά περίπτωση από 10 έως και 3.000 ευρώ!

Διαβάστε ακόμη: Σάλος με τις συντάξεις: Παραδοχή Πετρόπουλου για παράνομες κρατήσεις – Πρέπει να επιστραφούν έως και 3.000 ευρώ αναδρομικά!

Η γενική γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης Στέλλα Βρακά υπογράμμισε πως ήδη έχει διαμορφωθεί το πλάνο επιστροφής των χρημάτων στους συνταξιούχους, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2018.

Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται καμία νομική ή διοικητική ενέργεια για την επιστροφή των αναδρομικών, υπογραμμίζοντας μάλιστα (για να καθησυχάσει τους συνταξιούχους) ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα παραγραφής.

«Δικαιωθήκαμε αλλά να δούμε πρώτα να επιστρέφονται τα χρήματα», λέει το ΕΝΔΙΣΥ

Μικρό καλάθι, μέχρι να δουν τα ποσά να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, κρατούν, εξάλλου, οι συνταξιούχοι.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, στο star.gr το ποσό υπολογίζεται συνολικά σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

«Σίγουρα αισθανόμαστε δικαιωμένοι καθώς κάναμε μεγάλο αγώνα για το θέμα. Εμείς το αναδείξαμε μέσω μιας πλατφόρμας που δημιουργήσαμε. Ως Ενιαίο Δίκτυο έχουμε καταθέσει πάνω από 4.000 αιτήσεις μηχανογραφικές», τονίζει ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως «είναι καλή εξέλιξη, περιμένουμε τα λεφτά, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να τα δούμε στους λογαριασμούς». Άλλωστε, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει η επιστροφή: σε δόσεις, εφ' άπαξ ή θα εξαρτηθεί αυτό από το ύψος των αναδρομικών.

Όπως επισημαίνει πάντως ο ίδιος, το ΕΝΔΙΣΥ ζητά να ικανοποιηθούν άμεσα οι 4.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, υπενθυμίζοντας ότι έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά.

«Εγώ αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η ενότητα των συνταξιούχων φέρνει αποτέλεσμα, όπως αποδείχθηκε και από τη συγκεκριμένη περίπτωση. Γι’ αυτό ζητάμε άμεσα να ενημερωθούν όλοι οι συνταξιούχοι από το Ενιαίο Δίκτυο», τονίζει ο κ. Χατζόπουλος.

 

Του Πέτρου Κατσαβριά

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top