Bloomberg: Μπορεί να νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε οι Έλληνες!

Επισημαίνει πως ο αντικαταστάτης του μπορεί να είναι σκληρότερος

Bloomberg: Μπορεί να νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε οι Έλληνες!

«Όσοι πανηγυρίζουν για την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ας μη βιαστούν να ανοίξουν σαμπάνιες. Ο αντικαταστάτης του μπορεί ενδεχομένως να μην είναι τόσο δύσκολος αλλά οι νοτιοΕυρωπαίοι –και ειδικά οι Έλληνες- δεν θα πρέπει να περιμένουν καλύτερη αντιμετώπιση» αναφέρει το Bloomberg σε άρθρο που υπογράφει ο Leonid Bershidsky.

Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος του διεθνούς μέσου, «ο αντικαταστάτης του δεν αποκλείεται να είναι σκληρότερος από αυτόν».

Το Bloomberg κάνει μία αναδρομή στην πολιτική καριέρα του Σόιμπλε, τονίζοντας ότι εξελέγη στο γερμανικό κοινοβούλιο το 1972 και έχει θητεύσει σε πολλά δημόσια αξιώματα.

Διαβάστε επίσης: Είναι επίσημο: Τέλος ο Σόιμπλε από Υπουργός Οικονομικών! Πάει για Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις 2 είναι οι Γερμανοί υπουργοί Οικονομικών στην μεταπολεμική Γερμανία που παρέμειναν περισσότερο από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ: Ο Fritz Schäffer (8 χρόνια και έναν μήνα) και ο Theodor Waigel (9 χρόνια και 6 μήνες).

Το άρθρο επισημαίνει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε πάντα οπαδός του ορθολογικού φιλελευθερισμού (Ordoliberalism) και τονίζει πως δεν θα πρέπει να μιλάμε για το τέλος της εποχής Σόιμπλε στην πολιτική ζωή της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης: Bild: Τέλος από ΥΠΟΙΚ ο Σόιμπλε – Θα αναλάβει την προεδρία της Μπούντεσταγκ

«Τώρα που η γερμανική Βουλή περιλαμβάνει και μια απείθαρχη ομάδα εθνικιστών από το κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, o Σόιμπλε θα βοηθήσει περισσότερο την Merkel και το κόμμα του από τη νέα θέση, του προέδρου της Βουλής» εξηγεί ο αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι η πρόθεση της καγκελαρίου να μετακινήσει τον Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι θέλει να χτίσει μια σταθερή συμμαχία με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους «Πράσινους».

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα τονίζει πως σε αντίθεση με τον Σόιμπλε, οι Φιλελεύθεροι πιστεύουν λιγότερο στην αλληλεγγύη: «Το FDP θέλει να “κυνηγήσει” τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις. Ο Σόιμπλε ήταν λίγο πιο ελαστικός σε αυτό. Και οι συνάδελφοί του στο Eurogroup ήξεραν ότι ο Σόιμπλε ήταν δύσκολος αλλά είχαν συνηθίσει στο καυστικό στιλ του και είχαν βρει έναν τρόπο να δουλεύουν μαζί. Αυτό ίσως αλλάξει με έναν υπουργό από το FDP, που μπορεί να είναι πιο δύσκολος. Πολύ πιθανόν οι νοτιοευρωπαίοι να νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε πολύ σύντομα».

 

Επιμέλεια: Πέτρος Κατσαβριάς

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top