Εκλογές προ των πυλών; Τα δύο σενάρια που εξετάζει η ΝΔ

Προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο

Σενάρια εκλογών από τη ΝΔ

Δύο χρόνια συμπληρώνονται την Τετάρτη από τις εκλογές του 2015 και ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του Αλέξη Τσίπρα δεν βρίσκονται οι εκλογές, ως όπλο αιφνιδιασμού.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στη Νέα Δημοκρατία εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια, καθώς εκτιμούν ότι η θέση της κυβέρνησης για αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές φέρνει πιο κοντά την εκτίμηση για διπλές κάλπες τον Μάιο του 2019, δηλαδή ευρωεκλογές και εθνικές.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει προηγηθεί καμία εκλογική αναμέτρηση μέχρι τις εθνικές εκλογές. Αντίθετα αν οι βουλευτικές εκλογές συμπέσουν με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 τότε η κυβέρνηση πρώτον θα έχει μειώσει το ρίσκο της μεγάλης αποχής που σημαδεύει τις ευρωπαϊκές κάλπες και δεύτερον θα προσθέσει στον προεκλογικό της λόγο ένα ευρωπαϊκό περίβλημα με κεντρικό μήνυμα τη μάχη για την καλύτερη Ευρώπη.

Το σενάριο αυτό, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, θα μπορέσει να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα μια προεκλογική σανίδα σωτηρίας απέναντι στα νέα μέτρα που θα ισχύουν και αυτό γιατί θα μεταθέσει την ατζέντα από ένα πεδίο προνομιακό για τη ΝΔ.

Το δεύτερο σενάριο που μελετούν στη ΝΔ είναι να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο του 2018, δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα, πριν ισχύσουν τα νέα μέτρα του 2019.

Ο προβληματισμός όμως που υπάρχει από τους πολιτικούς αναλυτές, έχει να κάνει με το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον πήχη της νέας αξιολόγησης. Κι όλα αυτά σε μια συγκυρία που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για επιβολή νέων μέτρων. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο του πολιτικού «ατυχήματος», είτε αυτό προέλθει από σκάνδαλα είτε από γεγονότα που θα οφείλονται σε κρατική ολιγωρία…

Στο πνεύμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλα τα στελέχη να βρίσκονται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει σαφής γραμμή, αλλά και πολιτική θέση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Στις προθέσεις του προέδρου της ΝΔ είναι να ζητήσει εντατικοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όχι μόνο εντός της Βουλής, αλλά και εκτός του Κοινοβουλίου, με επισκέψεις στο Λεκανοπέδιο και την περιφέρεια.

Το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι συγκεκριμένο: Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς ειδικότερα των νέων που πληρώνουν την πολυετή κρίση στη χώρα μας. Στο εσωκομματικό μέτωπο, η ΝΔ στοχεύει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων με φρέσκα και νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά της. Πάντα όμως σε συνδυασμό με έμπειρα στελέχη που έχουν πολλά να προσφέρουν ώστε να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα.

Το παράθυρο για σενάριο διπλών εκλογών άνοιξε ο Πάνος Σκουρλέτης με τις δηλώσεις του τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος τόνισε ότι «οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσης θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα, αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία, θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή».

«Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους, αν θέλετε, υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», είχε τονίσει ο υπουργός Εσωτερικών. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top