Αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση; Οργιάζουν οι φήμες για έξοδο στις αγορές Δευτέρα ή Τρίτη

Πρόσω ολοταχώς για έκδοση ομολόγου

Οργιάζουν οι φήμες για έξοδο στις αγορές Δευτέρα ή Τρίτη

Όλο και πιο έντονα ακούγονται οι φήμες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια αιφνιδιαστική έξοδο στις αγορές ακόμα και την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη με την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου που ουσιαστικά θα είναι μια ανταλλαγή με το 2ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί επί πρωθυπουργίας Σαμαρά το 2014, αξίας 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο κατά την έκδοσή του 4,95%.

Στόχος είναι το νέο αυτό ομόλογο να έχει χαμηλότερο επιτόκιο από εκείνο που είχε εκδοθεί επί Σαμαρά, δηλαδή 4,5%.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Γκλεζάκος, μιλώντας στο star.gr είχε εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μια συμβολική έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγων για σχετικά μικρό ποσό (1 ή 2 δις. ευρώ), τα οποία φυσικά και δε θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά θα δείξει ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα ετοιμάζει έξοδο στις αγορές! Τι σημαίνει και πως θα γίνει - Ο παράγοντας χρέος και η απειλή των μνημονίων

Ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην Bank of America Merrill Lynch, μιλώντας στο star.gr, εκτιμά ωστόσο ότι η έκδοση αυτή μπορεί να μη γίνει μέσα στον Ιούλιο και να μετατεθεί για τον Οκτώβριο.

Τονίζει πάντως ότι θα ήταν καλή ιδέα να ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση να δοκιμάζει τις αγορές καθώς μόλις ολοκλήρωσε την δεύτερη αξιολόγηση και έχει πετύχει πέραν του δέοντος τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Επίσης η ζήτηση για επισφαλή στοιχεία ενεργητικού στις διεθνείς αγορές είναι μεγάλη και η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την περίσταση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέσα στο καλοκαίρι. Μπορεί αυτή η δοκιμαστική έξοδος να γίνει και το φθινόπωρο και σίγουρα μέσα στο 2017.

Παρ’ όλ’ αυτά οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι όπως αποδείχθηκε και το 2014 αυτή η δοκιμή δε σημαίνει και πλήρη πρόσβαση στις αγορές και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας τρόπος για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή του προγράμματος.

Πάντως υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το πιο πιθανό σενάριο και αυτό που προωθούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι η Ελλάδα να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές μια δυο φορές μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης κάποια στιγμή από τον Δεκέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2018, όπως ο Mujtaba Rahman, διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του Eurasia Group.

Άλλωστε κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος χθες δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και υπομονή για την έξοδο στις αγορές και ότι ακούει όλες τις απόψεις και τις συμβουλές με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top