Στην Aθήνα επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών

Για να οριστικοποιήσουν το κείμενο της αναθεώρησης του μνημονίου και τις περικοπές

Στην τελική ευθεία και εντός ελληνικής έδρας μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σήμερα καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και αύριο αναμένεται να γίνουν τα πρώτα ραντεβού των επικεφαλής με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου.

"Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς.   

Το μεγάλο ζητούμενο για να κλείσει συνολικά η συμφωνία είναι η προσέγγιση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στο οποίο δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος στην Ουάσινγκτον. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα,  στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 22ηας Μαϊου αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να δοθεί από τους Ευρωπαίους μια υποδόση για να πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο.

«Η διελκυστίνδα δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε σε σημερινή σύσκεψη με υπουργούς και τραπεζίτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.    

Η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με όπλο την πιστοποίηση σήμερα από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 που σε όρους μνημονίου και λόγω της εξοντωτικής υπερφορολόγησης διαμορφώθηκε στο 4,2% του ΑΕΠ αντί για 0,5% που ήταν ο στόχος του προγράμματος

«Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα βελτιώσει το κλίμα και θα δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.       

Την ίδια ώρα,  αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung ότι ο Σόιμπλε επεξεργάζεται σχέδιο για συντεταγμένη χρεωκοπία των χωρών της ευρωζώνης, εφόσον ζητήσουν βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top