Κεφάλαιο ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: Πρόοδος αλλά χρειάζεται δουλειά... για τα δύο μεγάλα ΑΓΚΑΘΙΑ

Τι τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις

Κεφάλαιο ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: Πρόοδος αλλά χρειάζεται δουλειά... για τα δύο μεγάλα ΑΓΚΑΘΙΑ

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των δανειστών της «διέγνωσε» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερωτήσεις των διαπιστευμένων δημοσιογράφων. Όπως τόνισε, οι διαφορές υπάρχουν και αφορούν στα εργασιακά και τις συντάξεις, δύο θέματα «αγκάθια», που εμποδίζουν τη συμφωνία και το τέλος της αξιολόγησης.

Ο κ. Ράις εξήγησε τα εξής, αναφορικά και με την ιδιοκτησία του Προγράμματος, που είναι απαραίτητη: «Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία για την επιτυχία του προγράμματος. Δεν έχουμε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης» εξήγησε όπως σας ενημερώσαμε και νωρίτερα στο star.gr.

Τόνισε αναλυτικά ότι: «Έχει υπάρξει πρόοδος αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απέμειναν».

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, το Ταμείο απαιτεί να αποδεχθεί η Αθήνα τη διεθνή πρακτική και αναφορικά με τις συντάξεις ζητά περαιτέρω μειώσεις, που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να δεχθεί. Ουσιαστικά πρόκειται για αδιέξοδο. Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, στις οποίες εκ μέρους του ΔΝΤ συμμετέχει η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στη βελγική πρωτεύουσα βρέθηκε και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Ράις τόνισε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες μεταξύ των αρχών και των θεσμών. Το ΔΝΤ είναι εκεί. Οι συζητήσεις διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Δεν θα κάνω υποθέσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης τους, αλλά κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου διέψευσε ακόμη μία φορά τους ισχυρισμούς των Ευρωπαίων ότι το ΔΝΤ ζήτησε τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για το Πρόγραμμα. Βέβαια είναι γνωστό στο Ταμείο ότι η ΝΔ και ο αρχηγός της είναι υπέρ της υλοποίησης του Προγράμματος. Όπως άφησε να εννοηθεί, εάν υπάρχει συμφωνία και το Ταμείο λάβει μέρος στο Πρόγραμμα, τότε -όπως συνέβη και στο παρελθόν- θα απαιτηθεί η τοποθέτηση και της αντιπολίτευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top