Μασάζ στη Βουλή σε 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου

Η 7η Απριλίου νέο ορόσημο από τον υπουργό Οικονομικών για συμφωνία Πρώτη ανάρτηση 19:26

Να ενημερώσουν για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και να καθησυχάσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ενδεχόμενη συμφωνία.      

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  περιέγραψε ως νέο ορόσημο για να κλείσει η συμφωνία την 7η Απριλίου.

Για το αφορολόγητο ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στη μείωση του, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε νούμερο.  Όπως είπε δέχονται πιέσεις για τη μείωσή  του  και δεν εχει αλλάξει κάτι στα νούμερα που υπάρχουν  (δηλαδή κοντά στις 6.000 ευρώ).

Η κ. Αχτσίογλου ερωτήθηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα και είπε πως αν οι δανειστές αποδεχθούν να μην αποτυπωθεί δημοσιονομικά, μπορούμε «να πάρουμε  ένα καλό δάνειο» για την καταπολέμηση της ανεργίας (από την Παγκόσμια Τράπεζα).

Η υπουργός Εργασίας φέρεται να είπε επίσης ότι «το ΔΝΤ ειναι ιδεοληπτικό» και ότι «εμείς δεν θα υποχωρήσουμε».

Για τις συλλογικές συμβάσεις εξήγησε ότι δίνεται μάχη και ότι είναι «απο τα μεγάλα ταμπού του ΔΝΤ που πιέζει πάρα πολύ».

Για τα πλεονάσματα αναφέρθηκε  ότι έχει κλειδώσει από 3 έως 5 χρόνια στο 3,5%. Όπως ειπώθηκε η «πρόσφορα» του ΔΝΤ φέρεται να ήταν ότι έβγαλε από το τραπέζι τα 10 χρόνια (την πρόταση Σόιμπλε) μετά από δική του παρέμβαση.

Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα τους ενημερώνει και πως θέλει τη στήριξη των βουλευτών και  τις προτάσεις τους .

«Θέλω τη στήριξη σας, θέλω να ξέρετε τι ακούτε» τους τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.  

Σε ότι αφορά στο αφορολόγητο, αλλά και τα εργασιακά, οι δύο υπουργοί, χωρίς να εξειδικεύσουν, ανέφεραν ότι η διαπραγματευτική μάχη δίνεται για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, και σε όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Ζήτησαν επίσης να υπάρξει  μια λογική να υλοποιήσουμε κάποιες παροχές στο κοινωνικό κράτος,  αλλά όχι μόνο σε χρήμα.  

Οι δύο υπουργοί παραδέχθηκαν ότι υπάρχει χάσμα και στα αντίμετρα και ανακοίνωσαν ότι εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα μπήκε στο τραπέζι ως αντίμετρο ότι εξετάζεται η επιδότηση του στεγαστικού δανείου.

Για τον ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε πως γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μικρή κάμψη.

Από την πλευρά τους,  οι βουλευτές εξέφρασαν την  ανησυχία  τους με  πολλές ερωτήσεις για το τι θα γίνει με τις μεσαίες τάξεις, τους  μικρομεσαίους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους φόρους, το αφορολόγητο και  τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Εξέφρασαν ακόμη την ανησυχία τους για τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ  και τι θα πουν για αυτά  στις περιφέρειές τους.

Σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αν με  τα αντίμετρα θα ευνοηθεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Ναι πρέπει να γίνει αυτό. Ειναι στις προτάσεις μας».

Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται επίσης να διαβεβαίωσε: «Λαμβάνουμε μέριμνα για στοχευμένες ομάδες πολιτών,  τους πιο αδύναμους δηλαδή, αλλά ανάλογη μέριμνα πρέπει να έχουμε και για αυτούς που εργάζονται ακόμα και να κρατήσουμε όρθιο τον παραγωγικό κορμό και την μεγάλη παραγωγική πλειοψηφία».

Ζήτημα αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τα μέτρα έθεσαν Φάμμελλος και Ξυδάκης

Την  ίδια ώρα πληθαίνουν πάντως οι φωνές βουλευτών  και αξιωματούχων της κυβέρνησης και του  ΣΥΡΙΖΑ, όπως σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος,   και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος , Νίκος Ξυδάκης,  οι οποίοι ζητούν την ψήφιση  των μέτρων  από την Βουλή από  αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (και όχι μόνο από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).   

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top