ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφει η τρόικα μετά την Καθαρά Δευτέρα- Τα προληπτικά μέτρα και οι προϋποθέσεις

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση για τα «αντισταθμιστικά» στις συλλογικές συμβάσεις και στην καταπολέμηση της ανεργίας- Πρώτη ανάρτηση 18:12

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών στην  έκτακτη συνάντηση πριν το Eurogroup στις Βρυξέλλες,  ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, όπως έγραψε νωρίτερα το star.gr. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές,  αυτό αναμένεται να γίνει  αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα με στόχο να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  «η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα"».

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση, όπως επισημαίνει  το Μαξίμου,  ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Όπως επίσης υποστηρίζουν από πλευράς κυβέρνησης, «πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση».

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

«Πολύ σημαντική» χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση «η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν  που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια».

Όπως επισημαίνουν  τέλος οι κυβερνητικές πηγές, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top