D-Day για Ελλάδα: Θα πει «ναι» ο Τσακαλώτος σε νέα μέτρα 3,6 δις; Τι μας ζητούν οι δανειστές

Κοντά σε συμφωνία οι δύο πλευρές – Δύσκολο σε κάθε περίπτωση να προλάβουμε το Eurogroup 20ης Φεβρουαρίου - Στις 16.00 η συνάντηση κορυφής

Ως… την D-Day της αξιολόγησης περιγράφουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση τη σημερινή.

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συνάντηση κορυφής με τους επικεφαλής των θεσμών, που θα γίνει στις 16.00 ώρα Ελλάδας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και να ξεκολλήσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του STAR, οι δανειστές ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να πει το πρώτο «ναι» στα προληπτικά μέτρα για μετά το 2018 ώστε επιστρέψουν από Δευτέρα οι θεσμοί στην Αθήνα και να πάρει πάλι μπρος η αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου (όταν και θα γίνει το Eurogroup) έχει χαθεί, ωστόσο η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει… αναίμακτα και μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ποια είναι τα μέτρα 3,6 δισ. που μας ζητούν οι δανειστές

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δανειστές θα παρουσιάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες πρόταση για προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,6 δισ.), τα οποία θα περάσουν τώρα από τη Βουλή και θα εφαρμοσθούν μετά το 2018 σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Κοινώς... επέκταση του κόφτη.

Ωστόσο, μέσα σε αυτά πιθανόν να είναι και μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2018 προκειμένου να καλυφθεί στο δημοσιονομικό κενό.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να συμφωνηθεί μείωση του αφορολόγητου που θα εφαρμοστεί από του χρόνου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top