Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Μνημόνιο μέχρι το 2018-Δεν είναι βιώσιμο το χρέος

"Μια συμφωνία με τους εταίρους θα μας επιτρέψει να βγούμε στις αγορές" είπε ο Λιαργκόβας

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Μνημόνιο μέχρι το 2018-Δεν είναι βιώσιμο το χρέος

​Μπορεί οι Έλληνες να περίμεναν από την νυν και την προηγούμενη κυβέρνηση να καταργήσει και να σκίσει τα… μνημόνια, ωστόσο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας εκτιμά πως θα έχουμε ...ΜΝΗΜΟΝΙΟ για τρία χρόνια ακόμη, μέχρι το 2017-2018, εφόσον δεν υπάρχουν ενδογενείς πόροι ή δυνατότητα εξόδου στις αγορές, για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Μιλώντας στην Εξεταστική για το Μνημόνιο, ο κ.Λιαργκόβας υποστήριξε ότι ο λόγος που δεν βγαίνουμε τώρα στις αγορές, είναι γιατί τα επιτόκια είναι πάρα πολύ υψηλά, εκτιμώντας παράλληλα ότι μέχρι 2017 έως 2018 η Ελλάδα θα χρειαστεί 30-40 δισ. ευρώ, εκτός και αν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ώστε σταδιακά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να βγούμε στις αγορές.

Σύμφωνα με τον κ.Λιαργκόβα, αν δεν έχουμε ενδογενείς πόρους, αναγκαστικά θα τα ζητήσουμε από τις αγορές και εφόσον σήμερα, όπως είπε, είναι απαγορευτικά τα spreads, θα πρέπει να τα ζητήσουμε από τους δανειστές.

Ο κ.Λιαργκόβας, υποστήριξε πως το κούρεμα (PSI) θα μπορούσε να είχε οργανωθεί με διαφορετικό τρόπο. «Αυτές είναι επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης» είπε με νόημα.

«Διασώθηκαν οι τράπεζες αλλά επιβαρύνθηκαν τα Ταμεία και όσοι είχαν στα χέρια τους ομόλογα» πρόσθεσε ο κ.Λιαργκόβας,απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του 'ΠΟΤΑΜΙΟΥ", Γ.Αμυρά.

«Η εξυπηρέτηση του χρέους έχει γίνει πιο ομαλή, κοστίζει λιγότερα πλέον το χρέος, όσον αφορά την εξυπηρέτηση του σε σχέση με το παρελθόν και η μέση διάρκεια του έχει αυξηθεί» τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πάντως πως το ύψος του ελληνικού χρέους είναι δυσθεώρητο.

«Δεν είναι βιώσιμο το χρέος» τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΥΛΗ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top