ΔΥΠΑ: Το νέο επίδομα ανεργίας θα φτάνει έως τα 1.200 ευρώ

Τι προβλέπει το πιλοτικό πρόγραμμα

Με τον μισθό, που έπαιρνα οι εργαζόμενοι πριν απολυθούν, και όχι με τον κατώτατο μισθό στοχεύει η ΔΥΠΑ να συνδέσει το επίδομα ανεργίας / Βίντεο: Alpha

Νέο επίδομα ανεργίας, που δε θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, όπως σήμερα, αλλά θα είναι συνάρτηση της θέσης εργασίας, προβλέπει το πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, το οποίο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2024. 

Το νέο σύστημα επιδότησης… a la carte θα υλοποιηθεί αρχικά πιλοτικά με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων από 20.000 ανέργων σε εθνικό επίπεδο και στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές.

ΔΥΠΑ: Προγράμματα με 38.500 διαθέσιμες θέσεις εργασίας

Πώς θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Το ύψος του επιδόματος θα συνδέεται άμεσα με το μισθό που ελάμβαναν οι εργαζόμενοι πριν απολυθούν, με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τις εισφορές και άλλα χαρακτηριστικά των ανέργων.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι θα λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα τους πρώτους μήνες της ανεργίας, το οποίο θα βαίνει σταδιακά μειούμενο, χωρίς όμως ποτέ να πέσει κάτω από ένα μίνιμουμ ποσό που είναι το σημερινό επίδομα ανεργίας ύψους 479 ευρώ, όπως προβλέπει άλλωστε και σχετική διάταξη του υπουργείου εργασίας στο νόμο «Δουλειές Ξανά».

 

Αντικατάσταση θερμοσίφωνα: Πώς θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων

Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΔΥΠΑ είναι:

-    Τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας το επίδομα θα ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος ενδεχομένως τα 1.200 ευρώ.

Πόσο κοστίζουν φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για δημοφιλείς προορισμούς

-    Το ύψος του επιδόματος θα βαίνει μειούμενο τους επόμενους μήνες, αλλά δε θα πέσει κάτω από τα 479 ευρώ.

Δηλαδή ο απολυμένος δικαιούται σήμερα από τη ΔΥΠΑ επί 12 μήνες επίδομα ύψους 479 ευρώ ήτοι συνολικά 5.748 ευρώ. Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος που απολύθηκε ελάμβανε μέσο μισθό 1.200 ευρώ, θα λάβει τους πρώτους τρεις μήνες ως επίδομα ανεργίας 660 ευρώ. Στη συνέχεια, τον τέταρτο και τον πέμπτο μήνα θα λάβει 550 και τον έκτο θα κατέβει στο μίνιμουμ ποσό των 479 ευρώ, χωρίς να επηρεαστεί το μίνιμουμ συνολικό ποσό που παραμένει 5.748 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top