Αντικατάσταση θερμοσίφωνα: Πώς θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων

Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Αναυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα» / Βίντεο: ΕΡΤ

Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Οι αιτήσεις για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα με επιδότηση γίνονται στη διεύθυνση www.allazothermosifona.gov.gr και πλέον μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις όλα τα ΑΦΜ.

Τα τέσσερα προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση - Αναλυτικός οδηγός

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006, καθώς και να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται πως:

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

•    Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

•    Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Πόσο κοστίζουν φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για δημοφιλείς προορισμούς

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως είναι, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, αλλά και αν πρόκειται για οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Αντικατάσταση θερμοσίφωνα: Πώς θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης κατατάσσονται με βάση τη βαθμολογία τους σε επιλέξιμες και επιλαχούσες ως εξής:

Με βάση τα στοιχεία των υποβληθεισών αιτήσεων υπολογίζονται αρχικά τα ποσά της δημόσιας δαπάνης που αναλογούν σε κάθε Περιφέρεια τόσο για την 1η όσο και για τη 2η και 3η εισοδηματικές κατηγορίες.

Τουρισμός για Όλους 2023: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το voucher διακοπών

Στη συνέχεια γίνεται η κατάταξη των αιτήσεων σε 26 διακριτές λίστες, ως εξής:

•    Οι αιτήσεις της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας κατατάσσονται σε 13 χωριστές λίστες – μία ανά Περιφέρεια, ξεκινώντας πάντα από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης.

•    Οι αιτήσεις της 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας κατατάσσονται μαζί σε 13 χωριστές λίστες – μία ανά Περιφέρεια, ξεκινώντας πάντα από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης.

Για κάθε διακριτή λίστα επιλέγονται οι αιτήσεις, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι της κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η αντίστοιχη δημόσια δαπάνη. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης λίστας.

Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας.

Αντίστροφα, σε περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις της 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top