Οι 3 + 1 παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για βελτίωση των εισοδημάτων

Σταϊκούρας: Μια ακόμα παρέμβαση «στα σκαριά» αν πάει καλά η Οικονομία     

Τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στα κύματα των ανατιμήσεων, τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση (Video Star) 

Σε τρεις συν έναν άξονες θα κινηθεί η προσπάθεια για βελτίωση των εισοδημάτων στα περισσότερα νοικοκυριά που πλήττονται από την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζονται διάφορα σενάρια τα οποία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας το αμέσως προσεχές διάστημα, κάποια εξ αυτών θα υλοποιηθούν.


Αυξήσεις στις τιμές τροφίμων: Υψηλότερες στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη 

Οι τρεις αυτές παρεμβάσεις αφορούν, κατ' αρχήν την αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% που θα φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα με τις πληρωμές για τον Φεβρουάριο, την αύξηση του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου, με την σχετική διαδικασία ήδη να έχει ξεκινήσει, ενώ θα ακολουθήσει η food pass.

καταβολή αναδρομικών συντάξεων και μείωση τέλους επιτηδεύματος στα νέα μέτρα

καταβολή αναδρομικών συντάξεων και μείωση τέλους επιτηδεύματος στα νέα μέτρα 

Μητσοτάκης: Αυξήσεις σε Δημόσιο από το 2024 - Παράθυρο για μείωση εισφορών

Σταϊκούρας: ετοιμάζεται άλλη μία παρέμβαση υπέρ του εισοδήματος αν πάει καλά η Οικονομία  

Σε όλα τα παραπάνω θα προστεθεί πιθανότατα μία ακόμη παρέμβαση, την οποία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η οποία θα προέλθει από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας, δημιουργώντας έτσι επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Μαρτίου και αφού προηγηθεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία των εσόδων, αλλά και την ανάπτυξη του 2022 και η υλοποίησή τους θα έρθει λίγο πριν το Πάσχα.

Αύξηση συντάξεων, κατώτατος μισθός και κάρτα αγορών στα νέα μέτρα για προστασία του εισοδήματος  

Αναλυτικά, οι δράσεις αυτές, η υλοποίηση των οποίων ξεκινάει από την άλλη εβδομάδα και εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό θα φέρει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, είναι 

-Αύξηση συντάξεων: Οι συνταξιούχοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 1,72 εκατ. ασφαλισμένων, που είναι δικαιούχοι, θα δουν αυξήσεις στις νέες απολαβές από αυτόν τον μήνα. Τονίζεται ότι η αύξηση που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο (για τις συντάξεις Φεβρουαρίου) θα είναι διπλή, καθώς θα λάβουν αναδρομικά την αύξηση για τις συντάξεις Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει τις αυξήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπου και καταβάλλονται οι συντάξεις.

Τσίπρας σε συνταξιούχους: 13η σύνταξη και επιστροφή των αναδρομικών

- Κατώτατος μισθός: Οι σχετικές διαδικασίες διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων έχουν ήδη ξεκινήσει και με βάση το χρονοδιάγραμμα ο υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει την πρότασή του στα μέσα Μαρτίου. Οι πληροφορίες θέλουν τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στην περιοχή των 751 ευρώ, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν να ανέλθει και στα 780 ευρώ καλύπτοντας το σύνολο του πληθωρισμού, στα επίπεδα που διαμορφώθηκε το 2022.

Μείωση εισφορών και αύξηση κατώτατου μισθού στα νέα μέτρα

Μείωση εισφορών και αύξηση κατώτατου μισθού στα νέα μέτρα 

-Κάρτα Αγορών: Οι αιτήσεις για την χορήγηση του σχετικού επιδόματος θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα και η πληρωμή του στο τέλος Φεβρουαρίου. Το ανώτερο ποσό που θα λάβει ένα νοικοκυριό θα είναι 600 ευρώ για το εξάμηνο και το χαμηλότερο 132 ευρώ (δηλαδή 22 έως 100 ευρώ τον μήνα). Δικαιούχοι του νέου αυτού μέτρου θα είναι περίπου 8,4 εκατ. νοικοκυριά που αντιστοιχεί και στο 85% του συνόλου. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών. Τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν σε ηλεκτρονική κάρτα, όπως για παράδειγμα το fuel pass, ενώ εναλλακτικά όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να γίνεται η πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πιστώνεται το 80% του ποσού που δικαιούται κάθε νοικοκυριό.

Food Pass: Ο αναλυτικός οδηγός για το πώς και πού θα το χρησιμοποιήσετε 

Η επιπλέον παρέμβαση για το εισόδημα – Τι είπε ο Χρ. Σταϊκούρας   

Επίσης ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και μία ακόμη παρέμβαση στήριξης της κοινωνίας μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει, αφενός από την καλύτερη πορεία της οικονομίας και των εσόδων, αλλά και από την πτώση των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, κάτω από τα επίπεδα με βάση τα οποία έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός.

Μέτρα στήριξης: «Παράθυρο» και για δώρο Πάσχα σε συνταξιούχους

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός πράγματι, θα επιστρέφει στην κοινωνία στο σύνολό του, με κοινωνικά κριτήρια, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα», ενώ σημείωσε ότι «όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2023».

Η «προίκα» για τα νέα μέτρα στήριξης 

Αν όλα πάνε καλά στο πεδίο της Ενέργειας, το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί με... «προίκα» από 600 εκ ως 1,2 δισ. ευρώ, που θα επιστρέψει στα νοικοκυριά, όπως ανέφερε ο οικονομικός συντάκτης του Star Γιώργος Παππούς, Στο «τραπέζι» είναι και μια νέα «επιταγή ακρίβειας» για το Πάσχα, η καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους αναδρομικών από επικουρικές και Δώρα, η μείωση ή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%. 

Αύξηση μισθών και νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων στα νέα μέτρα στήριξης 

«Κλειδί» η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Ως «κλειδί», που μπορεί να «ξεκλειδώσει» τις νέες φοροελαφρύνσεις, χαρακτηρίζεται το κλείσιμο της «μαύρης» τρύπας της φοροδιαφυγής. 
Μόνο από τον ΦΠΑ υπολογίζεται ότι χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 3 δισ.  ευρώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top