Μητσοτάκης: Αυξήσεις σε Δημόσιο από το 2024 - Παράθυρο για μείωση εισφορών

«Τα χειρότερα με τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει»

Έναν μίνι απολογισμό της τετραετίας για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. 

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό έργο και ειδικά τις αποφάσεις που έλαβε για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μετά τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και ενέργεια ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία

Μητσοτάκης: Η απόφασή του μετά από σχόλιο που διάβασε στο facebook

«Το ζήτημα της »

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συνέντευξη απαντώντας σε ερώτηση για την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια.

«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού, εδώ και 40 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι τιμές του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού, εδώ και 40 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός

Όπως είπε, όλες οι χώρες της Ευρώπης κατέφυγαν σε μέτρα στήριξης.

«Μπορεί οι τιμές να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», τόνισε ο πληθωρισμός, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμη υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα.

«Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με σειρά μέτρων για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα:

- Απενεργοποιήθηκαν σειρά από πληθωριστικές “βόμβες”, όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα.

- Έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ.

Σούπερ μάρκετ: Το «κόλπο» με τις συσκευασίες και τις τιμές

- Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το Market Pass για να περιορίσει την επίπτωση του πληθωρισμού.

Market Pass: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Ποιοι θα λάβουν διπλή ή τριπλή δόση

Market Pass: Χωρίς υποχρέωση αγορών θα δοθούν τα χρήματα

- Το πόσο 600 εκατ. θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων», εξήγησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ο έλεγχος για την αισχροκέρδεια στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά «έχουμε εργαλεία για να ελέγχουμε την αγορά».

Ενιαίο μισθολόγιο δημοσιών υπαλλήλων το 2024

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως το 2024 θα έρθει το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνοντας αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.

Αυξήσεις μισθών και στους δημόσιους υπάλληλους - Από πότε θα ισχύσουν

«Θα έχουμε σημαντικές αλλαγές στις αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2024», είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Θα έχουμε νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Ήδη όμως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Θυμίζω το 10% για τους γιατρούς αλλά και την λογική των πριμ παραγωγικότητας. Αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την αξιολόγηση. Ήδη, εξάλλου, περνάμε στο μπόνους παραγωγικότητας».

Επιπλέον εισφορές για μισθωτούς με «μπλοκάκι»

Παράλληλα, τόνισε πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των εισφορών, ωστόσο θα υπάρχει καλύτερη εικόνα τον Φεβρουάριο θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Ήταν σημαντική η παρέμβαση του Καλαθιού του Νοικοκυριού»

«Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι στην αγορά θα υπάρχουν κάποιοι να εκμεταλλευθούν την κρίση για να βγάλουν χρήματα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, εξαίροντας το μέτρο με το «Καλάθι του Νοικοκυριού».

Καλάθι του νοικοκυριού: Μπαίνουν περισσότερα επώνυμα προϊόντα στη λίστα

Αυξάνονται οι τιμές στα σούπερ μάρκετ - Ποια προϊόντα θα είναι ακριβότερα

«Ήταν σημαντική η παρέμβαση του "Καλαθιού του Νοικοκυριού" γιατί προσέφερε διαφάνεια και διαθεσιμότητα. Και οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και αναζητούν το καλύτερο προϊόν και επιδίδονται σε έρευνα αγοράς που δεν θα την έκαναν σε κανονικές συνθήκες. Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητές μας. Θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αν δεν έχουμε εκπλήξεις  με τις τιμές της ενέργειας τους επόμενους μήνες. Κάνω μία εκτίμηση πως τα χειρότερα στις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως έχει δώσει εντολή για αυστηρούς ελέγχους στην αγορά.

«Όχι» σε μείωση των έμμεσων φόρων

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων, που έγιναν κατά τη διάρκεια της 4ετίας από την κυβέρνησή του, αναφέροντας ενδεικτικά τον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις της φορολογίας στην εστίαση, στις μεταφορές και τα γυμναστήρια, αλλά και μείωση φόρου στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές για τους αγρότες.

Φόρος εισοδήματος 4,5% και το 2023 για νέους επαγγελματίες

Ακίνητα: Μόνο ηλεκτρονικά οι κληρονομιές – Πώς θα πληρώνεται ο φόρος

«Όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την μεσαία τάξη, ήμουν απολύτως συνεπής που τα επέστρεψα. Η αποκλιμάκωση για την επόμενη 4ετία θα μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. Όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία. Ουδέποτε διακινδυνεύσαμε τον δρόμο για την μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Market Pass: Παράθυρο να επεκταθεί και μετά τον Ιούλιο

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Market Pass, το επίδομα τροφίμων, που θα δοθεί για έξι μήνες, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, αφήνοντας παράθυρο να επεκταθεί και για επιπλέον μήνες.

Market Pass: Ανοίγει νωρίτερα η πλατφόρμα - Από 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

Όπως είπε, «εκτιμάται πως θα είναι περί τα 600 εκατομμύρια. Σκοπός μας είναι να μειώσουμε κατά 10% τη δαπάνη για το καλάθι του ελληνικού νοικοκυριού για όσους μήνες εφαρμοστεί. Τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες», είπε.

«Σημαντική και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας πως η 1η Απριλίου «είναι μια εύλογη ημερομηνία για την αύξηση γιατί αρχίζει η τουριστική περίοδος».

Κατώτατος μισθός: Εκδόθηκε η τροπολογία για την αύξηση - Tι προβλέπει

«Η αύξηση των μισθών είπε ότι έχει να κάνει με την παραγωγικότητα. Όσο γίνεται εξωστρεφής θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας», σημείωσε, λέγοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προσφέρει στους Έλληνες σταθερές δουλειές με καλύτερους μισθούς.

Αυξήσεις μισθών και στους δημόσιους υπάλληλους - Από πότε θα ισχύσουν

Κατώτατος μισθός στα 770-780 ευρώ από 1η Απριλίου

Τόνισε μάλιστα, πως η αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήδη έχει γίνει, από τα 650 στα 713 ήταν σημαντική και υπογράμμισε πως θα είναι σημαντική και η επερχόμενη αύξηση του βασικού μισθού.

«Ούτε με το κιάλι επενδυτική βαθμίδα, εάν έρθει άλλη κυβέρνηση»

Απαντώντας σε ερώτηση για να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, όπως συνέβη με την Κύπρο και την Πορτογαλία, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από συμπληγάδες ούτε και είχαν κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το μόνο κομμάτι του παζλ για κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα που θεωρώ ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2023».

«Οι επενδυτικοί οίκοι περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές και θα είναι ζήτημα χρόνου αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει όμως μια άλλη κυβέρνηση, δε θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι», επεσήμανε, τονίζοντας πως η συνολικά «η οικονομία μας έχει γίνει εξωστρεφής και ανταγωνιστική».

«Αν έρθει μια άλλη κυβέρνηση, δε θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Παράλληλα, εξήγησε πως η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι μια τεχνοκρατική παράμετρος αλλά «θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμούς για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας».

Μάλιστα, θέλησε να καταθέσει την εικόνα που αποκόμισε φέτος από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, «σε σχέση με την εικόνα που αποκόμισα πριν από 3 χρόνια».

Mητσοτάκης στο CNN: οι Έλληνες αισθάνονται ότι η χώρα γύρισε σελίδα

«Τότε υπήρχε ένα ενδιαφέρον, αλλά και μία αμφιβολία. Σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ανησυχίας και της αμφιβολίες δεν υπάρχει, γιατί υπάρχει έργο. Η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική όταν μιλάμε για μακροπρόθεσμες επενδύσεις», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top