«Σπίτι μου»: Τον Μάρτιο ξεκινούν τα δάνεια σε νέους για πρώτη κατοικία

Δωρεάν κατοικίες σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν να δίνονται τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια για σπίτια σε νέους / Βίντεο: Open

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τη χορήγηση  χαμηλότοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σε νέους έως 39 ετών.

Πρόκειται για την προσπάθεια επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής του κράτους με έμφαση στους νέους, στα νέα ζευγάρια και στις ευάλωτες ομάδες πολιτών, με δράσεις συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 137.000 δικαιούχοι.

«Σπίτι» μου: Πώς και ποιοι θα πάρετε φθηνό στεγαστικό δάνειο

Ειδικότερα, για το πρόγραμμα των χαμηλότοκων δανείων προβλέπεται ότι:

– Εντός των επομένων ημερών θα εκδοθούν οι αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, με τις οποίες εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων.

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» και «Σπίτι μου»: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

– Θα ακολουθήσει στις αρχές Φεβρουαρίου η πρόσκληση προς τις τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

– Μέσα στον Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι θα εκδοθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και σταδιακά η έγκριση από τις τράπεζες.

Δικαιούχοι είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης / Pixabay

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Market Pass: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα τροφίμων

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

Δωρεάν κατοικίες σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Παράλληλα θα λειτουργεί και το πρόγραμμα «Κάλυψη» που αφορά τη μίσθωση κατοικιών και τη διάθεσή τους σε δικαιούχους του Eλάχιστου Eγγυημένου Eισοδήματος.

Συνεπείς δανειολήπτες: Πώς θα λειτουργήσει η επιδότηση

Το πρόγραμμα βασίζεται καταρχήν στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα (το οποίο έχει ολοκληρωθεί), ήδη καταγράφεται η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες.

 

Τα επιδόματα και οι αυξήσεις παροχών που φέρνει το 2023

Επίσης έχει ξεκινήσει μια πρώτη συνεννόηση με τους δήμους και τους φορείς που λειτούργησαν ως εταίροι στο πρόγραμμα «Εστία» προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία στο νέο πρόγραμμα. Έως το τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος, τον Φεβρουάριο θα αναπτυχθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες και τους δυνητικούς ωφελουμένους, προκειμένου οι πρώτοι να δηλώσουν επίσημα τη διαθεσιμότητα του ακινήτου τους και οι δεύτεροι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η παράδοση των κατοικιών στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top