Τα επιδόματα και οι αυξήσεις παροχών που φέρνει το 2023     

Τα νέα μέτρα στήριξης και οι αυξήσεις σε επιδόματα που ήδη εφαρμόζονται  

ευρώ χρήματα
Επιδόματα και αυξήσεις το 2023 για μια σειρά πολιτών (φωτογραφία αρχείου Ευρωκίνηση)   

Μια σειρά από νέα επιδόματα και αυξήσεις σε χρηματικές παροχές φέρνει το 2023 σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

«Πέφτει χρήμα»: Οι πληρωμές επιδομάτων και συντάξεων τις επόμενες ημέρες

Συγκεκριμένα: 

Market Pass

Από τον Φεβρουάριο ξεκινά το Market PassFood Pass) που θα αφορά οικονομική ενίσχυση από το κράτος για τις αγορές των νοικοκυριών σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ.To μέτρο στήριξης δε θα ισχύει για τον σύνολο των πολιτών, αλλά θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά όρια , με τα ποσά να κυμαίνονται από τα 22 ευρώ έως και τα 72 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον τύπο του νοικοκυριού. Το μέτρο έχει εξάμηνη διάρκεια  και η τελευταία δόση θα καταβληθεί τον Ιούλιο του 2023. Συνολικά, 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν τους πρώτους μήνες του 2023 για στήριξη των πολιτών στη μάχη κατά της ακρίβειας, από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα στον τομέα της ενέργειας.  

Food Pass: Ο αναλυτικός οδηγός για το πώς και πού θα το χρησιμοποιήσετε 

υξήσεις στις κύριες συντάξεις κατά 7,75% για το 2023, όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023, η οποία ψηφίσθηκε από τη Βουλή   

-Εκτακτες παροχές λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ύψους 414 εκατ. ευρώ, σε δικαιούχους επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ 

Bonus στο Δημόσιο   

Επίδομα παραγωγικότητας (bonus) σε άνω των 50.000 δημοσίων υπαλλήλων τους προσεχείς μήνες,  συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, σε εφαρμογή του νόμου  που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Το μπόνους παραγωγικότητας μπορεί να  φτάσει τους δύο μισθούς το μπόνους για όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι παραγωγικοί, με την «ανταμοιβή παραγωγικότητας» να υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το μπόνους δεν μπορεί να υπερβαίνει πάντως , ανά έτος, το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης. 

Μπόνους έως 1.400 ευρώ για 6.000 δημοσίους υπαλλήλους

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ με αναπροσαρμογές 

Συνέχιση της καταβολής των προνοιακών παροχών και οικονομικών ενισχύσεων  του ΟΠΕΚΑ που έχουν ήδη νομοθετηθεί και υλοποιούνται, )παροχή σε ανασφάλιστους υπερήλικες, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, επίδομα παιδιού, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επιδότηση στέγασης, προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, επίδομα γέννησης, πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα», πρόγραμμα "Στέγαση και Εργασία", υλοποιείται πλέον από τον ΟΠΕΚΑ, έπειτα από την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, άλλα  προγράμματα και δράσεις που αφορούν προνοιακές πολιτικές.

Επίδομα θέρμανσης: Νέα ευκαιρία 

Επίδομα θέρμανσης: δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους του επιδόματος που δεν είχαν υποβάλει αίτηση έως 9.12.2022, να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2023.  Η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL),φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα θέρμανσης - Μέχρι πότε γίνονται οι αιτήσεις

Αύξηση κατώτατου μισθού   

Τον Ιανουάριο του 2023 θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό επακριβώς της αύξησης του κατώτατου μισθού, με βάση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, την Τράπεζα της Ελλάδος και  το ΚΕΠΕ. Η διαδικασία θα διαρκέσει 3-4 μήνες, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της άυξησης την Πρωτομαγιά όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Μητσοτάκης: Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου     

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top