Δε βγήκε «λευκός καπνός» για πλαφόν σε φυσικό αέριο - Διχασμένη η Ευρώπη

Επόμενο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο των Βρυξελλών

Διχασμένη παραμένει η Ευρώπη στο ενεργειακό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν ραντεβού στην επόμενη σύνοδο, στις 20 του μήνα, προσδοκώντας ότι στις Βρυξέλλες θα καταφέρουν να πετύχουν αυτό που δεν πέτυχαν στην Πράγα δηλαδή μια συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Αργά οδεύει η Ευρώπη προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από κοινού, για να αποφύγει τις εξοντωτικές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά- επιχειρήσεις, αλλά και να αποτρέψει τον κίνδυνο black out. Το πλαφόν στο φυσικό αέριο, εξακολουθεί να διχάζει. 

Το ξανασκέφτηκε η Ευρώπη - «Προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»

πλαφον

Η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, ζητούν για όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, να υπάρχει κυμαινόμενο πλαφόν που θα λαμβάνει υπόψιν τα χρηματιστήρια ενέργειας σε Αμερική και Ασία. Την πρόταση συνυπογράφουν μεταξύ άλλων, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Λετονία.

πλαφον

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Διαφωνία ξανά για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Κομισιόν, υπό το βάρος των επιθέσεων που δεχόταν για αδράνεια άλλαξε γραμμή και πρότεινε πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή. Η Γαλλία συντάσσεται με αυτό το μοντέλο, που ήδη εφαρμόζουν Ισπανία και Πορτογαλία.

Συνάντηση Σολτς – Μακρόν στο Βερολίνο για πλαφόν σε φυσικό αέριο

Στην πρόταση φέρεται να κλείνει το μάτι η Γερμανία, που μπήκε στο στόχαστρο για το «πακέτο» των 200 δις. ευρώ.

Τις επιφυλάξεις της Γερμανίας για το πλαφόν συμμερίζονται οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Δανοί και οι Σουηδοί

Παράλληλα οι απεργίες στα διυλιστήρια της Γαλλίας προκάλεσαν χάος. Το 15% των πρατηρίων έχει ελλείψεις, άλλα έχουν κατεβάσει ρολά και οι οδηγοί πανικόβλητοι σχηματίζουν ουρές, ευελπιστώντας ότι θα προλάβουν να γεμίσουν το ντεπόζιτο τους, πριν «στραγγίξει» η αντλία.

Μητσοτάκης σε Bloomberg: Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να βάλει πλαφόν στο αέριο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top