Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Διαφωνία ξανά για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μέτρα  - «ασπιρίνες» για την ενεργειακή κρίση

Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ουσιαστικές λύσεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες. 

Σκρέκας: Πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας 

Όπως  μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η  ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, που παρακολούθησε τη σύνοδο,  το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά κατώτερο των περιστάσεων, αλλά και των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών. 

Κατώτερο των περιστάσεων το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Οι Υπουργοί, όπως και η Κομισιόν δεν κατάφεραν να δώσουν αποφασιστικές λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως οι πολίτες τους με τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου. Η δε ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να πείσει γι’ αυτά που ήθελε και να περάσει αυτά που επιδίωκε. 

Τελικά οι Υπουργοί αποφάσισαν μια υποχρεωτική μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%  (και υποχρεωτική κατά 5%)  και ένα «ταβάνι» στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας από φθηνότερες τεχνολογίες. 

Και πάλι στις καλένδες παραπέμφθηκε το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο     

Αλλά το ουσιώδες θέμα του γενικευμένου πλαφόν στο φυσικό αέριο παραπέμφθηκε ξανά για αργότερα. Κι αυτό, όπως εξήγησε η Μ. Ψαρά, γιατί το μπλοκάρουν ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η οποία όμως φρόντισε να βάλει πλαφόν στο εσωτερικό της και να δαπανήσει 200 δισ. ευρώ.  Νέες τεχνικές συζητήσεις θα οργανωθούν την επόμενη εβδομάδα, αλλά το πρόβλημα δε φαίνεται να λύνεται. «Πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση» κατέληξε η ανταποκρίτρια του Star. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top