Τιμές ρεύματος: Ίλιγγος από την άνοδο ενόψει του χειμώνα 

Μειώθηκε κατά 15% η κατανάλωση σε ένα μήνα παρά την καλοκαιρινή ζέστη!  

Ίλιγγο προκαλούν οι τιμές του ρεύματος για τον χειμώνα στην Ευρώπη, ενώ συνεχίζεται η ξέφρενη κούρσα του φυσικού αερίου από το ένα ρεκόρ στο άλλο. Ήδη φουντώνουν οι διεργασίες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την ώρα που στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για νέο γύρο επιδοτήσεων. 

Νέο ρεκόρ στην τιμή φυσικού αερίου: «Καλπάζει» πάνω από τα 300 ευρώ    

Επιδοτήσεις και μείωση κατανάλωσης κόντρα στο άλμα του ρεύματος

Μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά περίπου 15% σε ένα μόλις μήνα, δείχνουν τα στοιχεία κι αυτό σημαίνει ότι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν με φειδώ τα κλιματιστικά. 

Ακόμα κι έτσι. το κόστος της Ενέργειας παραμένει "εκρηκτικό". Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει αύξηση και συνέχιση των επιδοτήσεων τους επόμενους μήνες, με κόστος μόνο για τον Προϋπολογισμό, περί το 1,5 δισ ευρώ ανά εξάμηνο. 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα ποσά της επιδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στο δεύτερο 6μηνο του 2021, όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, η μέση τιμή του ρεύματος ήταν 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, «πέταξε» στα 238 ευρώ, ενώ στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου έχει εκτιναχθεί στα 371 ευρώ.
 
Αύριο η χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 454 ευρώ, χωρίς μάλιστα να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη! 

«Εκρηκτικός» ο χειμώνας στην Ευρώπη

Τα συμβόλαια των επόμενων μηνών για το ηλεκτρικό ρεύμα στην υπόλοιπη Ευρώπη προκαλούν σοκ. Για τη Γερμανία «κλείνουν» στα 920 ευρώ, την Ιταλία στα 745 ευρώ, την Ολλανδία στα 805 ευρώ, ενώ οι Γάλλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τιμές που ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ!

Το φυσικό αέριο που έχει σπάσει, πλέον, το φράγμα των 320 ευρώ, είναι 575% ακριβότερο από πέρσι  και «σπρώχνει» ακόμα πιο ψηλά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ακρίβεια: Τέλος οι βραδινές βόλτες σε βιτρίνες – Σβήνουν τα φώτα τα μαγαζιά

Στη Γερμανία, μετά το διετή απαγορευτικό της πανδημίας, προετοιμάζονται για το διάσημο Oktoberfest. Ωστόσο, βαριά σκιά στη γιορτή μπύρας ρίχνει το ενεργειακό κόστος, που απειλεί με λουκέτο πολλές επιχειρήσεις και με σοκ διαρκείας τα νοικοκυριά. 

«Οι τιμές ανεβαίνουν, όπως ήδη είπαν κάποιοι και ανεβαίνουν μαζικά. Και γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό ότι κάνουμε κάτι γι' αυτό. Και να είστε σίγουροι, ότι αυτό θα συμβεί, όλη η γερμανική κυβέρνηση θα το κάνει. Μπορείτε να βασιστείτε στον λόγο μου» δήλωσδε 

 9 εκατ. νοικοκυριά στη Μ. Βρετανία κινδυνεύουν με ενεργειακή φτώχεια!  

Στη Βρετανία προετοιμάζονται για τα χειρότερα, καθώς το ετήσιο κόστος ενέργειας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 6.500 στερλίνες

Η μια μετά την άλλη, παραδοσιακές pubs, βάζουν «λουκέτο», καθώς δεν αντέχουν το κόστος, ενώ υπολογίζεται ότι 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα περάσουν το κατώφλι της ενεργειακής φτώχειας...
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top