Νέο ρεκόρ στην τιμή φυσικού αερίου: «Καλπάζει» πάνω από τα 300 ευρώ     

Eπιδοτήσεις και «θερμοστάτης» στο Δημόσιο απέναντι στο ενεργειακό κόστος 

Σπάει τα κοντέρ η τιμή του φυσικού αερίου, προκαλώντας αλλεπάλληλα ηλεκτροσόκ σε όλη την Ευρώπη. Στη Γερμανία ξεκινάνε περιορισμοί στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση, στη Βρετανία προετοιμάζονται για αυξήσεις- σοκ στα τιμολόγια, στη Γαλλία έρχονται μέτρα εξοικονόμησης. Ως τα 318 ευρώ έφτασε το πρωί η τιμή του φυσικού αερίου κι όλα δείχνουν ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Απίστευτα μέτρα από Γερμανία: Σβήνουν φώτα και θέρμανση για εξοικονόμηση

Στην Ελλάδα, το σχέδιο «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς από τον χειμώνα. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Οι υπερεισπράξεις φόρων στο 7μηνο ξεπερνούν τα 4,2 δισ.  ευρώ και δημιουργούν «χώρο»  για επιδοτήσεις- μαμούθ στο ρεύμα τους επόμενους μήνες.  Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, μόνο από τον Προϋπολογισμό, θα έχουν δοθεί 4 δισ ευρώ για επιδοτήσεις στην Ενέργεια. 

Προϋπολογισμός: Στο 1,1 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα επταμήνου 

Την ίδια ώρα προχωρά- αν και με δυσκολίες- το σχέδιο "Θερμοστάτης" στο Δημόσιο. Οι Ενεργειακοί Υπεύθυνοι αρχίζουν να τροφοδοτούν την ειδική πλατφόρμα με στοιχεία για το αν ρυθμίζονται τα air conditions στους 27 βαθμούς, αν διακόπτεται ο κλιματισμός σε κλειστούς χώρους, αν μειώνεται ο χρόνος φωτισμού σε μνημεία και συντριβάνια. 

Η ενέργεια στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΑΕ  

Η σύσφιξη των διμερών σχέσεων  ειδικά στο πεδίο της Ενέργειας και οι προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε μια συγκυρία όπου οι διεθνείς εξελίξεις αναδιατάσσουν τον ενεργειακό Χάρτη.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Πρόεδρο ΗΑΕ: Επενδύσεις και ενέργεια στο επίκεντρο  

Ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη από τις τιμές ρεύματος 

Στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα συμβόλαια του ρεύματος για την Ιταλία κλείνουν στα 745 ευρώ, για τη Γερμανία στα 845 ευρώ, ενώ η Γαλλία στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα βρεθεί αντιμέτωπη με τιμές στα 1.350 ευρώ! 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι Μαρία Δεναξά, στη Γαλλία όπου έχουν παγώσει οι τιμές φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, εκπονείται σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας από τους πολίτες το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει καθημερινή ενημέρωση της ενεργειακής διαθεσιμότητας και των αποθεμάτων  

Στη Βρετανία, εκατομμύρια νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με αυξήσεις 80% στα τιμολόγια του ρεύματος. Η ξηρασία επιτείνει το ενεργειακό πρόβλημα, καθώς «κλείνει» τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια... 

Στη Γερμανία από τον επόμενο μήνα ξεκινάνε δραστικές περικοπές στην κατανάλωση ρεύματος και αερίου στο Δημόσιο, ενώ απαγορεύθηκε και η ηλεκτροδότηση σε βιτρίνες μετά τις 10 το βράδυ. 

Στην Ιταλία η έκρηξη του κόστους ενέργειας απειλεί με λουκέτο 120.000 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται 370.000 εργαζόμενοι. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top