Συνάντηση Μητσοτάκη με Πρόεδρο ΗΑΕ: Επενδύσεις και ενέργεια στο επίκεντρο  

«Στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας τα ΗΑΕ» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός   

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα και συναντήθηκε νωρίτερα και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  

Μητσοτάκης: Εθνικά μέτρα στήριξης κοινωνίας, ευρωπαϊκή λύση στην ενέργεια 

Στο επίκεντρο βρέθηκε η σύσφιξη των διμερών σχέσεων και οι προοπτικές επενδύσεων των Εμιράτων στη χώρα μας, σε μια συγκυρία όπου οι διεθνείς εξελίξεις αναδιατάσσουν τον ενεργειακό Χάρτη. 

Ενδεικτικό της πρόθεσης για ακόμα στενότερη οικονομική συνεργασία, είναι το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. 

«Με χαροποιεί ιδιαίτερα που σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στην πρώτη σας επίσημη επίσκεψη με τη νέα σας ιδιότητά. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την ανάληψη αυτής της πολύ σημαντικής ευθύνης. Γνωρίζετε πόσο μεγάλη αξία αποδίδουμε στις διμερείς σχέσεις των χωρών μας. Έχουμε ήδη κάνει πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα όσον αφορά το επίπεδο της συνεργασίας μας. 

Επίσης, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα ΗΑΕ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη εξόχως σημαντική Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Και ελπίζουμε -εάν το επιτρέψει και το πρόγραμμά σας- να σας έχουμε και πάλι μαζί μας ως επικεφαλής μίας σημαντικής επιχειρηματικής αποστολής σε αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση. Και πάλι, καλώς ορίσατε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης. 

«Σε ευχαριστώ πολύ, φίλε Πρωθυπουργέ. Σε ευχαριστώ γι’ αυτόν τον πολύ όμορφο καιρό. Αν το κανόνισες για εμάς, σε ευχαριστώ πολύ. Αναζητούμε τη βροχή, αλλά σίγουρα έχετε μια πολύ όμορφη χώρα. Και πάλι, είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα τόσο πολύ την επίσκεψή μου, αλλά η μεταξύ μας σχέση είναι πολύ σημαντική και το κύριο μέλημά μου είναι να δω αυτή τη σχέση να αποδίδει καρπούς. 

Ο Κ. Μητσοτάκης υποδέχεται τον Πρόεδρο των ΗΑΕ στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Κ. Μητσοτάκης υποδέχεται τον Πρόεδρο των ΗΑΕ στο Μέγαρο Μαξίμου  

Έχουμε εργαστεί προκειμένου να χτιστεί μια γέφυρα μεταξύ των χωρών μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Και η σχέση μας βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορεί να αναβαθμιστεί κι άλλο. Έχουμε ήδη μια πολύ γερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε. Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να εκφράσω και πάλι τη χαρά μου που είμαι εδώ μαζί σας», σημείωσε από την πλευρά του ο Σεΐχης Mohamed bin Zayed Al Nahyan. 

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενδεικτικό του αμοιβαίου ενδιαφέροντος για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων και του στρατηγικού χαρακτήρα τους σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. 

Σημειώνεται ότι η «Κοινή Διακήρυξη για τη δημιουργία Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος– ΗΑΕ», και η «Συμφωνία Συνεργασίας σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας», που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι τον Νοέμβριο (17 και 18) του 2021 αποτελεί την ισχυρή βάση της διεύρυνσης της συνεργασίας. 

συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας - ΗΑΕ στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας - ΗΑΕ στο Μέγαρο Μαξίμου 

Μητσοτάκης: Στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας τα ΗΑΕ  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν σταθερό στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, με σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και διεθνώς. 

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη διασφάλισης σταθερότητας και ειρήνης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, που οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δοκιμάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, είναι μια εστία έντασης στην περιοχή. 

Ο Δένδιας ξεμπρόστιασε τους Τούρκους με χάρτες και αποδείξεις!  

Στη διευρυμένη συνάντηση των δύο ηγετών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top