Ανακοινώθηκε η συμφωνία «μαμούθ» ΗΠΑ – ΕΕ για φυσικό αέριο (LNG)     

Παράδοση 50 δις. κυβικών αμερικανικού LNG στην ΕΕ

Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την παράδοση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ, η οποία ενδέχεται να αντικαταστήσει το ένα τρίτο της ετήσιας προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ, ανακοίνωσαν σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια του Star Μαρία Ψαρά.  

Έρχεται συμφωνία «μαμούθ» ΗΠΑ - ΕΕ για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)

«Η διατλαντική εταιρική σχέση είναι ισχυρότερη, πιο στοχευμένη και πιο ενωμένη από ποτέ. Και είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμεενάντια στον κτηνώδη πόλεμο της Ρωσίας. Αυτός ο πόλεμος θα είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πρόσθετων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Η δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν στην ΕΕ επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα αντικαταστήσει την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου που λαμβάνουμε σήμερα από τη Ρωσία», τόνισε.

Μητσοτάκης: Να μπει πλαφόν από την ΕΕ στην τιμή αγοράς του φυσικού αερίου  

Όπως είπε, η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για πρόσθετο αμερικανικό ΥΦΑ τουλάχιστον μέχρι το 2030. Στοχεύουμε σε περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. «Επειδή πρέπει να διασφαλίσουμε τις προμήθειές μας όχι μόνο για τον επόμενο χειμώνα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η υποδομή που χρησιμοποιούμε σήμερα για το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθαρό υδρογόνο στο μέλλον. Αυτή η συνεργασία δείχνει τη δύναμη των δημοκρατιών μας», κατέληξε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.

Ενεργειακό: Κοινή αγορά φυσικού αερίου προωθεί η ΕΕ – Οι προτάσεις Κομισιόν

Συμφωνία για διατλαντικές ροές δεδομένων

Ωστόσο, πέρα από την αγορά του (ακριβού) υγροποιημένου αερίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν κάτι κέρδισε. 
«Θα εντείνουμε τις αντίστοιχες δράσεις μας για ενίσχυση των δημοκρατιών,του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε τις δικές μας δημοκρατίες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», συνέχισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη νέα ψηφιακή εποχή, στην οποία η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής έχει καταστεί τόσο κρίσιμη. Χαίρομαι που καταλήξαμε σε κατ' αρχήν συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο για διατλαντικές ροές δεδομένων. Αυτό θα επιτρέψει προβλέψιμες και αξιόπιστες ροές δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ,διασφαλίζοντας την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών». Σύμφωνα με την Πρόεδρο «καταφέρνουμε να εξισορροπήσουμε την ασφάλειακαι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των δεδομένων», αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top