Ενεργειακό: Κοινή αγορά φυσικού αερίου προωθεί η ΕΕ – Οι προτάσεις Κομισιόν

Πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού σε λογικές τιμές

Φυσικό αέριο

Κοινή αγορά φυσικού αερίου και υδρογόνου, συμπράξεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου και εξασφάλιση αποθεματικών σε όλες τις χώρες συμπεριλαμβάνουν οι προτάσεις της Κομισιόν για τα ενεργειακά. 

Επτά χώρες στην Ευρώπη δεν διαθέτουν υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου και η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ανάμεσα σε αυτές.

Η Κομισιόν προβλέπει συνεργασία των 7 χωρών με άλλες που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους. 

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα ιδέες για συλλογική ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του προβλήματος στην αγορά φυσικού αερίου και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού σε λογικές τιμές για τον επόμενο χειμώνα και για το μέλλον. Ωστόσο, η Κομισιόν πετάει το μπαλάκι στους ηγέτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν τη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές αυτές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και τελικά θα αποφασίσουν τι θα γίνει. 

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν καταθέτει σήμερα νομοθετική πρόταση, με την οποία θεσπίζεται ελάχιστη αποθήκευση φυσικού αερίου σε ποσοστό 80% για τον επόμενο χειμώνα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η οποία θα αυξηθεί στο 90% για τα επόμενα έτη.

ΕΕ: Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και υδρογόνου για τον επόμενο χειμώνα 

Στο σχέδιο που δίνει υπόψην των ηγετών, η Κομισιόν ενέκρινε κινήσεις με επιλογές παρέμβασης στην αγορά σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και αξιολογεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής.

«Οι συμπράξεις της ΕΕ με τρίτες χώρες για τη συλλογική αγορά φυσικού αερίου και υδρογόνου μπορούν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και να μειώσουν τις τιμές. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για την κοινή χρήση και την αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Με τη συγκέντρωση της ζήτησης, μια Task Force θα διευκολύνει και θα ενισχύσει την ΕΕ στις διεθνείς επαφές με τους προμηθευτές για να εξασφαλίσει εισαγωγές σε καλές τιμές ενόψει του επόμενου χειμώνα. Η Task Force θα υποστηριχθεί από εκπροσώπους των κρατών μελών σε μια διευθύνουσα επιτροπή. Μια κοινή ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ηγεσία της Επιτροπής θα διεξάγει συνομιλίες με τους προμηθευτές φυσικού αερίου και θα προετοιμάσει το έδαφος για μελλοντικές ενεργειακές συμπράξεις με βασικούς προμηθευτές, πέραν του υγροποιημένου φυσικού αερίου και του φυσικού αερίου. Θα εμπνευστεί από την εμπειρία της πανδημίας COVID-19, όπου η δράση σε επίπεδο ΕΕ ήταν ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός όλων με εμβόλια.

Αρχίζουν ξανά οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη για φυσικό αέριο

«Οι παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας περνούν ταραχώδεις στιγμές, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ταχεία δράση για να διασφαλίσει τον ενεργειακό μας εφοδιασμό για τον επόμενο χειμώνα και να ανακουφίσει την πίεση των υψηλών ενεργειακών λογαριασμών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Οι σημερινές προτάσεις αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός στο εντατικό μας έργο σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας.

Η Επιτροπή επιτάχυνε τις εργασίες της μετά τη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών και παρουσίασε σήμερα μια νομοθετική πρόταση που απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου τους είναι γεμάτες τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου 2022, με αύξηση στο 90% για τα επόμενα έτη, με ενδιάμεσους στόχους από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο. 

Οι διαχειριστές των χώρων αποθήκευσης θα πρέπει να αναφέρουν την πλήρωση και τα επίπεδα πλήρωσης στις εθνικές αρχές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα πλήρωσης σε μηνιαία βάση και να υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου αποτελούν κρίσιμη υποδομή για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού. Μια νέα υποχρεωτική πιστοποίηση όλων των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης θα αποφύγει πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από εξωτερική επιρροή σε κρίσιμες υποδομές αποθήκευσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη πιστοποιημένοι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να να εγκαταλείψουν την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ. Επιπλέον, για να κλείσει μια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου τις δραστηριότητές της θα πρέπει να έχει άδεια από την εθνική ρυθμιστική αρχή. 

Για να δοθούν κίνητρα, την επαναπλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει έκπτωση 100% επί των τιμολογίων μεταφοράς με βάση τη χωρητικότητα στα σημεία εισόδου και εξόδου των εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

«Έχουν διατυπωθεί διάφορες επιλογές για έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, όλες οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι έχουν κόστος και μειονεκτήματα. Οι βραχυπρόθεσμες μακροπρόθεσμες επιλογές για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ομαδοποιηθούν σε γενικές γραμμές σε δύο κατηγορίες, που συμπεριλαμβάνουν οικονομικά μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει μία και μόνη εύκολη απάντηση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένης της ποικιλομορφίας των καταστάσεων μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά το ενεργειακό τους μείγμα, το σχεδιασμό της αγοράς και επίπεδα διασύνδεσης. 

Η Επιτροπή παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων προσεγγίσεων για περαιτέρω εξέταση από τους Ευρωπαίους ηγέτες και είναι έτοιμη να προωθήσει τις εργασίες της ανάλογα με την περίπτωση. Ενώ πολλές από τις παραπάνω επιλογές αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των σημερινών υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, με συλλογική ευρωπαϊκή δράση στην αγορά φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή θα υποβάλει το λεπτομερές σχέδιό της REPowerEU και θα αξιολογήσει τις επιλογές για τη βελτιστοποίηση της ηλεκτρικής σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο και είναι έτοιμη να προτείνει ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας της ΕΕ. Η Επιτροπή εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να παράσχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με την οδηγία για την φορολόγηση ενέργειας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top