Ρεύμα - φυσικό αέριο: Πόσο πληρώνουμε εμείς και πόσο οι Ευρωπαίοι

Η Αθήνα στις ευρωπαϊκές πόλεις με τη φθηνότερη κιλοβατώρα

Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, την Τετάρτη

Μπορεί οι Έλληνες να «αγκομαχούν» από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν… και χειρότερα, καθώς η Αθήνα είναι από τις φθηνότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που εκπονούν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρεία «VaasaETT» και καταγράφουν τις τιμές της κιλοβατώρας ανάμεσα σε νοικοκυριά 33 ευρωπαϊκών πόλεων, η Αθήνα βρίσκεται στην 22η θέση ως προς το ύψος του ρεύματος και 16η στο φυσικό αέριο.

Επιδότηση λογαριασμών: 39 ευρώ για το ρεύμα, 40 ευρώ για το φυσικό αέριο

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι λίγο πάνω από τα 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αρκετά χαμηλότερα από την ακριβότερη πόλη από τις 33, το Βερολίνο, όπου η τιμή είναι στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Η Αθήνα βρίσκεται στην 22η θέση ως προς το ύψος του ρεύματος / Πηγή πίνακα: ΟΤ

Φθηνότερα από την Αθήνα πληρώνουν το ρεύμα η Βαρσοβία της Πολωνίας, το Όσλο της Νορβηγίας, το Βίλνιους της Λιθουανίας, η Λιουμπλιάνα της Σερβίας, το Ζάγκρεμπ της Κροατίας, η Σόφια της Βουλγαρίας, η Βαλέτα της Μάλτας, η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, η Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, το Βελιγράδι της Σερβίας.

Η φθηνότερη πόλη είναι το Κίεβο με την τιμή της κιλοβατώρας πάνω από τα 5 λεπτά.

Ακριβώς στη μέση της λίστας είναι η Αθήνα όσον αφορά τις τιμές στο φυσικό αέριο.

«Παράθυρο» για επίδομα τροφίμων - Ποια είναι τα κριτήρια

Σύμφωνα με τον δείκτη HEPI στην πρωτεύουσα η τιμή της κιλοβατώρας είναι λίγο πάνω από τα 9 λεπτά. Ακριβότερες πρωτεύουσες με τιμές από 21 έως και 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι το Άμστερνταμ, η Στοκχόλμη, το Βερολίνο και η Κοπεγχάγη.

Φυσικό αέριο

Η Αθήνα βρίσκεται στη 16η θέση ως προς το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου / Πηγή πίνανα: ΟΤ

Η Αθήνα βρίσκεται στη 16η θέση ως προς το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου και σε καλύτερη θέση είναι η Ρίγα της Λετονίας, η Λισαβόνα της Πορτογαλίας, το Ταλίν της Εσθονίας, η Λιουμπλιάνα της Σερβίας, το Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Η φθηνότερη πόλη είναι το Κίεβο της Ουκρανίας με τιμή μόλις τα 2,5 λεπτά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top