«Παράθυρο» για επίδομα τροφίμων - Ποια είναι τα κριτήρια

Μέτρα για τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια

Στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, που πλήττονται έντονα από το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως ο δημοσιονομικός χώρος έχει ήδη καλυφθεί από τις αποφάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατομμύρια ευρώ και τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες.

Όπως είπε, εάν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, θα κατευθυνθεί στους πολίτες, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα θέσει συλλογικά η κυβέρνηση.

Ανοιχτό ενδεχόμενο για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα άφησε ο Σταϊκούρας

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομική πολιτική που ασκούμε», είπε, προσθέτοντας με νόημα πως «πρέπει να μαζευτούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του την Τρίτη, απέκλεισε μια μείωση του φόρου στα καύσιμα, ενώ για τον ΦΠΑ στα καύσιμα είπε πως, αν και όλα είναι πάντα ανοικτά, «δεν υπάρχει τέτοια προοπτική στο άμεσο μέλλον». 

Ακρίβεια: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Όπως τόνισε, οι αποφάσεις, που θα ληφθούν, θα βασίζονται στους εξής άξονες:

•    να υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για οποιαδήποτε παρέμβαση
•    η όποια μείωση να περάσει με απόλυτη βεβαιότητα στον πολίτη και δεν θα «χαθεί» στην εφοδιαστική αλυσίδα
•    η στήριξη να αφορά κυρίως για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα.

Σταϊκούρας: πολλαπλάσια της ΕΕ η αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος στην Ελλάδα

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στα νοικοκυριά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι από το κύμα ανατιμήσεων.

Αναφορικά με τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια, ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε την πιθανότητα μέρος του κόστους να χρειαστεί να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιδότηση για ρεύμα και φυσικό αέριο: Το νέο πακέτο στήριξης

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται για την επιδότηση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και δεν επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top