Συντάξεις: Τα νέα ποσά για 550.000 παλαιούς συνταξιούχους

Πόσο θα είναι το «κούρεμα» της προσωπικής διαφοράς

Χρήματα πορτοφόλι

«Κούρεμα» της προσωπικής διαφοράς και λογιστική αύξηση της σύνταξης από 50 ως 88 ευρώ θα δουν στα νέα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων πάνω από 550.000 παλαιοί πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχοι, οι οποίοι αποχώρησαν με 35 ως 40 έτη ασφάλισης και οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4670/2020.

Τα νέα ποσά σύνταξης και προσωπικής διαφοράς, που θα έχουν οι 550.000 παλαιοί συνταξιούχοι, θα τα δουν όταν αναρτηθούν στον ΕΦΚΑ τα νέα ενημερωτικά τους σημειώματα, που έχουν καθυστερήσει και αναμένεται να φανούν Δεκέμβριο ή Ιανουάριο.

Από μια πρώτη εικόνα, σύμφωνα με το eleftherostypos.gr, φαίνεται ότι στην κατηγορία από 35 ως 40 έτη οι πρώτοι, που θα δουν να μηδενίζεται η προσωπική διαφορά με αυξήσεις το 2023 και 2024, είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΝΑΤ, όπου κατά μέσο όρο τους μένει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 72 ευρώ και 51 ευρώ.

Συνταξιούχοι που εργάζονται: Σε ποιες περιπτώσεις δεν προβλέπεται κούρεμα

Κοντά σε αυξήσεις από το 2025 είναι και οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ, του Ταμείου Νομικών, ενώ για το Δημόσιο οι πραγματικές αυξήσεις για όσους δεν έχουν περάσει τον πήχυ της προσωπικής διαφοράς θα έρθουν από το 2026.

Τα δεδομένα αυτά ισχύουν κατά μέσο όρο για τους επανυπολογισμούς από τα 35 ως τα 40 έτη. Αν ο μέσος όρος των προσωπικών διαφορών υπολογιστεί για όσους έχουν 38, 39 και 40 χρόνια, τότε οι συνταξιούχοι θα μπουν νωρίτερα στη λίστα των αυξήσεων γιατί όσο ανεβαίνουν τα έτη ασφάλισης τόσο περισσότερο αυξάνεται η σύνταξη στον επανυπολογισμό και η προσωπική διαφορά χαμηλώνει μέχρι να μηδενιστεί.

Αναδρομικά σε συντάξεις: Πότε και σε ποιους θα γίνει η επόμενη πληρωμή

Με τον νέο νόμο (γνωστός και ως νόμος Βρούτση επειδή ψηφίστηκε επί υπουργίας του στο Εργασίας) αποκαταστάθηκαν εν μένει οι μειώσεις που είχε προκαλέσει ο Νόμος 4387 (γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου) στις συντάξεις που εκδόθηκαν από 13/5/2016 και μετά, οι οποίες επανυπολογίζονται και παίρνουν αυξήσεις.

Από τους νέους συνταξιούχους αυξήσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής περίπου 65.000 συνταξιούχοι και περιμένουν άλλοι τόσοι λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία επανυπολογισμού.

Επανυπολογισμός γίνεται και στους παλαιούς συνταξιούχους, αλλά για να πάρουν αυξήσεις θα πρέπει να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά που τους «κληροδότησε» ο επανυπολογισμός που είχαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.

Μέχρι στιγμής αυξήσεις πληρώθηκαν ήδη σε 140.000 συνταξιούχους που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και είναι σε αναμονή άλλοι 50.000 που θα δουν αυξήσεις μέσα στο 2022.

Για πάνω από 550.000 παλαιούς συνταξιούχους όμως οι αυξήσεις είναι λογιστικές γιατί δεν μηδένισαν την προσωπική διαφορά, αλλά τη μείωσαν.

Το κέρδος για όσους έχουν πάρει λογιστική αύξηση τώρα είναι ότι θα μηδενιστεί πιο γρήγορα η προσωπική διαφορά στον επόμενο γύρο αυξήσεων και θα δουν πιο σύντομα αυξήσεις στην τσέπη, που δεν θα τις έβλεπαν για μια 10ετία αν έμενε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:
Συντάξεις ποσάΣυντάξεις ποσά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top