Συνταξιούχοι που εργάζονται: Σε ποιες περιπτώσεις δεν προβλέπεται κούρεμα

Οι εξαιρέσεις που προβλέπει νέα απόφαση

Κέρματα

Νέες εξαιρέσεις από τη μείωση του 30% στο ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν συνταξιούχοι, εφόσον εξακολουθούν να εργάζονται, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.  

Με βάση τον νόμο Βρούτση, που ήρθε να αλλάξει τον νόμο Κατρούγκαλου, το ποσό της ακαθάριστης σύνταξης ή συντάξεων, σε περίπτωση συρροής, κύριας και επικουρικής, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% στους συνταξιούχους, που συνεχίζουν να απασχολούνται και έχουν υποχρέωση ασφάλισης στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Συντάξεις χηρείας ΝΑΤ: Λύθηκε το πρόβλημα ανακοίνωσε το Υπ. Εργασίας

Ωστόσο, με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση, πλέον, εξαιρούνται από το «κούρεμα» του ποσού της σύνταξής τους οι εξής περιπτώσεις:

• Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που αναλαμβάνουν μη υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ εργασία ή δραστηριότητα: (α) στην επικράτεια, (β) σε χώρες στις οποίες ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί 883/2004 και 987/2009 ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διακρατική σύμβαση κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και (γ) σε όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σε διεθνείς οργανισμούς.

• Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλισή του.

• Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

• Οι συνταξιούχοι με βάση τον ν. 612/1977 (ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ΑμεΑ) και τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν.

• Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι απολύθηκαν και είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας με τουλάχιστον πενταετία συνεχούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, καθώς και οι στρατιωτικοί.

• Οσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς και τα τέκνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

• Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως το 24ο έτος της ηλικίας του, ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

• Οι δικαιούχοι σύνταξης, λόγω ανικανότητας ή θανάτου (κληρονόμοι) κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και λογοτέχνες και καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο.

• Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top