ΓΣΕΕ: Το κύμα ακρίβειας «τρώει» το 10% του κατώτατου μισθού

Ζητά αναδρομική αύξηση του κατώτατου μισθού

Για δεύτερη αύξησή του κατώτατου μισθού, εντός του 2022, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του

Την εκτίμηση ότι το κύμα ακρίβειας θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών εκφράζει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ακρίβεια.

Όπως τονίζει, η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών ενέργειας κατά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου τείνει να οδηγήσει την απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κοντά στο 10%.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Μάλιστα, σημειώνει πως εάν στους επόμενους μήνες συνεχιστεί το κύμα ακρίβειας, τότε η απώλεια του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού θα λάβει δραματικές διαστάσεις. 

Ήδη, όπως εξηγεί, πριν από την αύξηση των τιμών περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα δυσκολευόταν να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, γεγονός που ως προς τον σχετικό δείκτη κατατάσσει τη χώρα στη χειρότερη θέση στην Ε.Ε., με τεράστια απόκλιση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ προτείνει να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από 1/9/2021, σημειώνοντας ότι η κατά 2% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση υπολείπεται κατά πολύ της μέχρι σήμερα απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από το κύμα ακρίβειας.

Παράλληλα, προτείνει να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από 1/1/2022.

Τέλος, αναφέρει πως πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια: «Αν το μέτρο δεν επαρκεί για να σταθεροποιήσει τις τιμές και τις εισοδηματικές απώλειες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια για τα νοικοκυριά».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top