Μέτρα για θέρμανση και ρεύμα: Διπλασιάζεται η επιδότηση

Τα μέτρα «ασπίδα» που θα ανακοινωθούν σήμερα

Ρεπορτάζ για τα μέτρα στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση έναντι των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 7/10

Πακέτο μέτρων «ασπίδα» για τους καταναλωτές απέναντι στις αυξημένες τιμές της ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 11:00 η κυβέρνηση.

Στα μέτρα θα περιλαμβάνονται οριζόντιες μειώσεις τιμολογίων, διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης και διπλασιασμό των επιδομάτων. 

Αυξάνεται η επιδότηση για ηλεκτρικό ρεύμα και επίδομα θέρμανσης

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί σε προτεραιότητα έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, σε συνέχεια και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη φετινή ΔΕΘ. Στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου εντάσσεται και η δημιουργία ενός Μόνιμου Μηχανισμού αναχαίτισης ραγδαίων αυξομειώσεων στο ενεργειακό κόστος, με δεδομένη και τη συνολική μετάβαση της ευρωπαϊκής ηπείρου σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας το 2050, με την εκπομπή μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου.

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνονται οι δικαιούχοι λόγω των υψηλών τιμών

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να οριστικοποιηθεί το πακέτο τιμολογιακής και εισοδηματικής στήριξης των πολιτών που θα ανακοινωθεί σήμερα. 

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για θέρμανση και ρεύμα:

  • Οριζόντια μείωση του 25% των ανατιμήσεων για το φυσικό αέριο, ποσοστό το οποίο θα το απορροφήσει η ΔΕΠΑ.
  • Επίδομα θέρμανσης και σε εκείνους που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
  • Νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για εκείνους που θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Η αύξηση θα είναι της τάξεως του 20%-30% με διπλασιασμό του ποσού της συνολικής επιδότησης από τα 100 στα 200 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση της επιδότησης όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας είτε είναι πελάτες της ΔΕΗ είτε των ιδιωτών παρόχων. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα η επιδότηση είναι 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους και μεταφράζεται σε έκπτωση 9 ευρώ ανά 300 Kwh. Το κονδύλι αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ, οπότε και η επιδότηση αυξάνεται στην περιοχή των 14 ευρώ.

Μέτρα για θέρμανση και ρεύμα: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα νέα  εισοδηματικά όρια με βάση τα οποία θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να  διαμορφωθούν ως εξής:

Έρχεται βαρύς χειμώνας και το κόστος της θέρμανσης τρομάζει τα νοικοκυριά

  • Μέχρι και 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.
  • Μέχρι και 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.
  • Μέχρι και 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρυσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Τα περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα. Αυτό σήμαίνει ότι:

Τριπλή επιδότηση καταναλωτών για ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης

  • Ο άγαμος για να λάβει επίδομα θα πρέπει να κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ. 
  • Οι έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι να διαθέτουν  κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες να έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 250.000 ευρώ.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top