Υποχρεωτική η χρήση POS για όλη την αγορά από το 2022

Περισσότεροι οι κλάδοι που θα δίνουν έκπτωση φόρου

Υποχρεωτική τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους στοχεύει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών από το 2022, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα  στη Βουλή

Σήμερα στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες ενώ  με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS  θα συμπεριληφθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων.

Ρεκόρ στις συναλλαγές με κάρτες το 2020 οι Έλληνες

Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εκδίδεται ταυτόχρονα η απόδειξη λιανικής πώλησης με την απόδειξη του POS ,καθώς δεν είναι λίγες οι  επιχειρήσεις που  στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. 

Προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο ήταν η έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data)  που κάνει πρεμιέρα σήμερα   και η  διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS.

Παράλληλα, η αντικατάσταση χιλιάδων  ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα δώσει καίριο χτύπημα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα αποτελέσει μία  βασική παράμετρο του ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.  

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Περισσότεροι οι κλάδοι που θα δίνουν έκπτωση φόρου

Στο ίδιο νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται και τα κίνητρα που σχεδιάζει το δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να ζητούν αποδείξεις κυρίως από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Έκπτωση φόρου για ηλεκτρονικές συναλλαγές με 18 κατηγορίες επαγγελματιών

Ειδικότερα, θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από 18 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top