Διαβεβαίωση Σκυλακάκη μετά τη δήλωση Γεωργιάδη: Η οικονομία αντέχει

«Θα δαπανούμε έσοδα στον βαθμό που θα αυξάνουμε την παραγωγικότητα» 

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία αντέχει έδωσε ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά την προειδοποίηση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη «ότι αν έρθει πανδημία τον χειμώνα τελειώσαμε», σχετικά με τις συνέπειες της συνέχισης της οικονομικής στήριξης για τις συνέπειες της πανδημίας. Η δήλωση πήρε διαστάσεις εσωκυβερνητικής προειδοποίησης,  αν και ο κ. Γεωργιάδης αναφερόταν κυρίως στην ανάγκη να  εμβολιαστούν οι νέοι και όσοι άλλοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ώστε να μην υπάρξει νέο lockdown.

Μόνο για εμβολιασμένους ή για όλους; Το δίλημμα εστίασης και ψυχαγωγίας       

Αφορμή για τη διαβεβαίωση του κ. Σκυλακάκη πάντως ήταν το Μεσοπρόθεσμο.  

«Το Μεσοπρόθεσμο δείχνει την πορεία που ελπίζουμε και προσδοκούμε να έχει η οικονομία μας τα επόμενα χρόνια και θεωρώ ότι μπορούμε λελογισμένα να είμαστε αισιόδοξοι» τόνισε, ενώ μεταξύ άλλων, από την μεγέθυνση της ανάπτυξης, προέβλεψε και αυξήσεις στους μισθούς.
Το Μεσοπρόθεσμο, επανέλαβε πως είναι ένα σενάριο βάσης και ανέφερε πως σε δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς όρους προβλέπει υψηλή ανάπτυξη - 3,6% για εφέτος, που είναι μια δύσκολη και παράδοξη ακόμα χρονιά, 6, 2% για το 2022, 4,6% για το 2023, 4,4% για το 2024 και 3,3% για το 2005. 

Ξεκινά την Πέμπτη 1/7 το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια  

Προβλέπουμε στο τέλος αυτής της περιόδου μια σοβαρή μείωση της ανεργίας που θα φτάσει στο 11,2% το 2025 και στην διάρκεια της περιόδου έναν χαμηλό μέσο πληθωρισμό στο 1,3%. Η πορεία έως τώρα της οικονομίας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, «ήταν καλύτερη του αναμενομένου σε σχέση με την πανδημία» και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον περιορισμό της ύφεσης σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την ύφεση των διεθνών οργανισμών και στα ελληνικά ομόλογα, που απεικονίζουν την αξιοπιστία μιας χώρα, που έχουν τα χαμηλότερα ιστορικά επιτόκια δανεισμού, κάτω από το 1%. Παράλληλα, σύμφωνα με όλους τους δείκτες η οικονομία μας δείχνει ότι αντιδρά πολύ καλά στις συνέπειες της πανδημίας σε σχέση με την ΕΕ. 

Ο Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι παρά τις μεγάλες ενισχύσεις που δόθηκαν σε νοικοκυριά και στην αγορά για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν είχαμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αντιθέτως, φτάνουμε στο τέλος μιας παγκόσμιας κρίσης, με την χώρα να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. Ταυτόχρονα, δεν είχαμε δευτερογενή κρίση με λουκέτα, κρατήσαμε την κουλτούρα των πληρωμών, κάτι που απεικονίζεται στα έσοδα καθημερινά, πετύχαμε μια σοβαρή μείωση των «κόκκινων» δανείων και συνεχίσαμε την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

Σκέρτσος στο Star: Με εφαρμογή η είσοδος εμβολιασμένων στα καταστήματα

Αναγνώρισε πάντως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες, που προέρχονται από «την ουρά της πανδημίας» και την πορεία του εμβολιασμού και από τις παρενέργειες της γρήγορης ανάκαμψης που θα υπάρξει -και υπάρχει διεθνώς- στον πληθωρισμό και στα επιτόκια. Επίσης, αναφέρθηκε στις συνέπειες της ταχείας ανάκαμψης που θα έχουμε στην Ελλάδα στην αγορά εργασίας. Όπως είπε, «θα έχουμε αύξηση των μισθών που θα έρθει -και αυτό σας το προβλέπω με βεβαιότητα- καθώς ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται σε ορισμένους κλάδους και μια αρνητική πτυχή αυτή της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού σε κρίσιμους τομείς, από την γενιά που έφυγε στο εξωτερικό και θα πρέπει να την προσελκύσουμε για να γυρίσει κατά το δυνατόν πίσω».

Απαντώντας σε σχόλια της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες αντιμετώπισης της πανδημίας, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα, έχει όμως υποστεί μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη. Κατά την γνώμη μου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «από την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού το locl down  δεν μπορεί να είναι λύση» και αφού ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται και υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις και την πανδημία μέσω του εμβολιασμού. «Δεν μπορεί να έχουμε λύσεις που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις, που όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί όλα αυτά αθροίζονται» και εμείς δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε κάποιο "ατύχημα” στα δημοσιονομικά της χώρας».

Επαρκή δημοσιονομική στήριξη ζητά η ΕΚΤ για την κρίση της πανδημίας

Ο Θ. Σκυλακάκης έκλεισε την τοποθέτησή του σημειώνοντας, ότι «δημοσιονομικά, η επόμενη ημέρα έχει ένα πολύ απλό κανόνα: θα έχουμε και θα δαπανούμε έσοδα στον βαθμό που θα αυξάνουμε την παραγωγικότητα, την παραγωγή, τις επενδύσεις και θα προωθούμε μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και γι' αυτό και θα πετύχει. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, δεν υπάρχουν μαγικά χρήματα, δεν υπάρχουν χρήματά που να έρχονται από το πουθενά. Έρχονται από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις και η κυβέρνηση αυτή πετυχαίνει γιατί έχει πίστη σε αυτή την πολύ απλή αλήθεια. Ο ελληνικός λαός θέλει ένα καλύτεροι μέλλον, που να έχει δουλειές για τα παιδιά του, καλύτερο περιβάλλον, κοινωνικές παροχές και ξέρει ότι αυτό το φέρνει μια νοικοκυρεμένη προσεκτική, τεχνοκρατικά 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top