Σκέρτσος στο Star: Με εφαρμογή η είσοδος εμβολιασμένων στα καταστήματα

Δύο φορές θα μπορούν να αλλάξουν χρήση  οι καταστηματάρχες  

Στόχος της κυβέρνησης,  με την «επιστροφή των δικαιωμάτων»  στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες στη χώρα μας, είναι να ανέλθει το ποσοστό όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις από το 44% σήμερα στο 70 - 80% μέχρι τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. Το συγκεκριμένο ποσοστό (70-80%) είναι αυτό που έχουν προσδιορίσει οι ειδικοί επιστήμονες ως απαραίτητο να επιτευχθεί, για να «κτισθεί τείχος ανοσίας» στη χώρα μας.  

Αυτά θα είναι τα προνόμια για εμβολιασμένους - Σε ισχύ από 15 Ιουλίου     

«Πρακτικά έχουμε τους επόμενους δύο μήνες μπροστά μας για να αυξήσουμε κι άλλο το ποσοστό εμβολιασμού»  τόνισε ο κ. Σκέρτσος, καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σήμερα στη χώρα μας ανέρχεται στο 44%. 

«Θέλουμε από 70 έως 80% για να πούμε ότι αφήνουμε πίσω αυτόν τον κίνδυνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι  πρέπει να δώσουμε περισσότερα δικαιώματα στους εμβολιασμένους πολίτες και περισσότερα κίνητρα στους υπόλοιπους για να εμβολιαστούν» τόνισε. 

Προνόμια εμβολιασμένων: Όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις

Όσον αφορά τη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη ότι δεν έχουμε άλλα λεφτά, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε:  «Δεν τρέχουν τα χρήματα από τα μπατζάκια μας… Έχουμε δώσει ήδη 41 δισ. ευρώ, προφανώς πρέπει να κάνουμε κράτει αλλά προέχει η δημόσια υγεία. 

Στην ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα για το τι πρέπει να κάνουν τόσο οι πολίτες όσο και οι καταστηματάρχες, ο Υφυπουργός στον πρωθυπουργό απάντησε:  «Οι καταστηματάρχες πρέπει να επιλέξουν αν θα έχει η επιχείρησή τους μεικτή χρήση ή αποκλειστικά για εμβολιασμένους». 
 
Απάντησε μάλιστα ότι για την περίπτωση που το μετανιώσουν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής χρήσης (από πλήρως εμβολιασμένους σε μεικτής χρήσης ή το αντίστροφο): «Θα μπορούν μία ή δύο φορές να κάνουν αλλαγή της χρήσης ανάλογα με το πελατολόγιό τους και τη συγκυρία». 

Με ποιο τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος της εισόδου στα καταστήματα  

Σχετικά με το πώς θα γίνεται ο έλεγχος των απαραίτητων εγγράφων για την είσοδο στα καταστήματα, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε στη Μ. Ζαχαρέα: «Θα υπάρχει μία ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορούν να κατεβάσουν από το gov. gr και βάσει αυτής της εφαρμογής θα μπορούν να αποδεικνύουν  την αυθεντικότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του αρνητικού τεστ.

Όπως πρόσθεσε η επιλογή της χρήσης του  καταστήματος ως «μόνο για εμβολιασμένους» μπορεί να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να λειτουργούν με εμβολιασμένους. Η επιχείρηση που θα επιλέξει να δουλέψει μόνο με εμβολιασμένους θα μπορεί να αξιοποιήσει ποσοστό του χώρου που προσεγγίζει το 100% και για την ακρίβεια θα ανέρχεται στο 85%. 

Για το αν το φθινόπωρο οι επιχειρήσεις αυτές ελπίζουν ότι θα μείνουν ανοιχτές ακόμη κι αν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, ο υφυπουργός διευκρίνισε:   

«Έχουμε πει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν καθολικά lockdown όπως τα είδαμε στο παρελθόν… Μόνο το 0,3%  των εμβολιασμένων έχει νοσήσει κι έχει νοσήσει ελαφρά. Το εμβόλιο είναι το διαβατήριο της επιστροφής μας στην κανονικότητα».  

Εμβολιασμοί: Δύσκολος στόχος το 70% για το τείχος ανοσίας

Όσον αφορά το αν το προσωπικό των καταστημάτων μόνο για εμβολιασμένους θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένο, ο κ. Σκέρτσος απάντησε:   

«Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, από εκεί και πέρα ο εργοδότης μπορεί να επιλέξει να έχει μόνο εμβολιασμένο προσωπικό και να το λέει στην ένδειξη στην πόρτα. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να παρέμβουμε άλλο».     
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top