Ρύθμιση χρεών σε έως 420 δόσεις και «κούρεμα» οφειλής

Έως 80% το «κούρεμα» στην οφειλή, έως 100% στις προσαυξήσεις

Σε ισχύ έχει τεθεί η πλατφόρμα, στην οποία ρυθμίζονται οφειλές προς το Δημόσιο σε έως 240 δόσεις και προς τράπεζες σε έως 420 δόσεις.

Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ (Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), ο φορολογούμενος πολίτης, που έχει οφειλές, μπορεί να ρυθμίσει με μία αίτηση και με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ μηνιαίως όλα τα χρέη του προς τις τράπεζες, τα funds, την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ.

Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση

Όπως εξηγεί η φοροτεχνικός, φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών και οικονομικός σύμβουλος της OneTax, Φιλοθέη Μακριδάκη στο star.gr, για να μπορέσει να γίνει ρύθμιση των χρεών θα πρέπει όλα τα χρέη προς όλους συνολικά τους οφειλέτες να είναι άνω των δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ.

Ρύθμιση χρεών με «κούρεμα» οφειλών έως 80%

Στην περίπτωση που γίνει προσπάθεια για ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων άνω του ενός 1 εκατομμυρίου τότε απαιτείται από την διαδικασία και  η υποβολή business plan.

Οι σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Αφού οριστικοποιηθεί και υποβληθεί η αίτηση στην πλατφόρμα. Γίνεται αυτοματοποιημένα η ανάρτηση της ρύθμισης. Η επόμενη κίνηση είναι οι πιστωτές να ψηφίζουν αν συμφωνούν. Το Δημόσιο ψηφίζει πάντα θετικά. Αν η πλειοψηφία 60% των πιστωτών ψηφίσει θετικά τότε η ρύθμιση επιβάλλεται και σε αυτούς που ψήφισαν αρνητικά.

Ο οφειλέτης που θα απευθυνθεί για ρύθμιση χρεών στην πλατφόρμα δεν μπορεί να χρωστάει μόνο σε μία τράπεζα διότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ρυθμίσει διμερώς το χρέος του.

ΕΦΚΑ: Πώς γίνεται η λήξη της ασφάλισης μη μισθωτών και επαγγελματιών

Για να γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απαραίτητο ο φορολογούμενος να χρωστάει τουλάχιστον σε δύο τράπεζες και μάλιστα, η μία να μην έχει πάνω από το 90% του συνολικού χρέους. Επίσης να απαντήσουμε και σε ένα πολύ συνηθισμένο ερώτημα που μου κάνουν, αν ο οφειλέτης μπορεί να χρωστάει μόνο στο Δημόσιο ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ και να ρυθμίσει την οφειλή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η απάντηση είναι βεβαίως και μπορεί.

«Κούρεμα» οφειλής έως 80%

Με βάση τον νέο Κώδικα για τη Ρύθμιση Οφειλών με Παροχή 2ης Ευκαιρίας, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μέσω των ρυθμίσεων της νέας πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι οφειλέτες θα μπορούν να επιτύχουν «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 85% σε ασφαλιστικά ταμεία, 95% σε εφορία, 100% σε τράπεζες και «κούρεμα» στο κεφάλαιο της οφειλής έως 75% στο Δημόσιο και 80% στις τράπεζες.

Γενικά όσον αφορά το «κούρεμα» προς το Δημόσιο, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% για τα πρόστιμα, 85% για προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και 75% για το κεφάλαιο. Δεν γίνεται καθόλου κούρεμα κεφαλαίου σε παρακρατούμενους φόρους όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ.

Όσον αφορά το «κούρεμα» προς τράπεζες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 80% του κεφαλαίου και δεν υπάρχει όριο μέγιστου «κουρέματος» για τόκους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top