Οι σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Σε οκτώ δόσεις η καταβολή του φόρου εισοδήματος

Οι αλλαγές στις φετινές δηλώσεις είναι αρκετές, λόγω και της πανδημίας, όπως εξηγεί στο star.gr η φοροτεχνικός, φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών και οικονομικός σύμβουλος της OneTax, Φιλοθέη Μακριδάκη

Από τα τέλη Μαΐου, όπου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Taxisnet, με δεκάδες θα μπορούν να συμπληρώσουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Οι αλλαγές στις φετινές δηλώσεις είναι αρκετές, λόγω και της πανδημίας, όπως εξηγεί αναλυτικά στο star.gr η φοροτεχνικός, φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών και οικονομικός σύμβουλος της OneTax, Φιλοθέη Μακριδάκη.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι δε θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος

Οι φορολογούμενοι, που έλαβαν το προηγούμενο έτος την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν προσυμπληρωμένα τα ποσά, που έλαβαν τα οποία, ωστόσο, είναι αφορολόγητα.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

-        Η καταβολή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε 8 δόσεις

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι αλλάζει – Ποιοι θα πληρώσουν πέναλτι

-        Η έκπτωση φόρου 3% θα δοθεί μόνο σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησής του έως τις 30 Ιουλίου

-        Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 δόσεις

-        Εξαιρούνται από τα τεκμήρια διαβίωσης οι πληττόμενοι εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν είχαν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων

Και στους δύο γονείς η μείωση φόρου για εξαρτώμενα τέκνα μετά το διαζύγιο

-        Απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων μόνο με κοινοποίηση εξώδικου

-        Ακυρώνεται ο φόρος 22% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία

-        Ακυρώνεται ο φόρος 22% σε όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών

Μακριδάκι stargr

«Οι φορολογούμενοι, που έλαβαν το προηγούμενο έτος την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν προσυμπληρωμένα τα ποσά», αναφέρει για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 η φοροτεχνικός και φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη

-        Το 22% μειώνεται στο 11% για όσους έχουν καλύψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές τουλάχιστον το 20% του εισοδήματος αλλά λιγότερο από το 30%

-        Αν η δήλωση υποβληθεί τέλος Αυγούστου ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 7 δόσεις, από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο του 2022. Οι δύο πρώτες δόσεις πρέπει να δοθούν ταυτόχρονα.

Ποιοι απαλλάσσονται πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης

-    Όσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους, είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου.

-    Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα το 2020.

-    Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

-    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν μειωμένα ενοίκια.

Επίσης, υπενθυμίζει η κυρία Μακριδάκη, μην ξεχνάμε ότι οι υπόχρεοι θα φορολογηθούν με ευνοϊκότερους συντελεστές από 9% έως και 44%.

Συγκεκριμένα, ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται πλέον στο 9%, από 22% που ήταν μέχρι πέρυσι, και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ.

-        Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

-        Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top