Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι αλλάζει – Ποιοι θα πληρώσουν πέναλτι

Ποια έκτακτα εισοδήματα δεν υπολογίζονται

Οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα είναι οκτώ, από τέλος Ιουλίου 2021 έως τέλος Φεβρουαρίου 2022

Αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προβλέπει απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα (δηλαδή οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, που πρέπει να συγκεντρώσουμε) παραμένει στο 30% επί του εισοδήματος, στο οποίο, όμως, δεν περιλαμβάνονται έκτακτα εισοδήματα για το 2020.

Αυτά είναι:

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι τυχεροί που θα δουν μείωση φόρου

1.    οι εφάπαξ αποζημιώσεις λόγω διακοπής σύμβασης εργασίας ή άλλης σύμβασης  και το καταβαλλόμενο ασφάλισμα στα πλαίσια ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων (παρ. 4).

2.    Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και το επίδομα αναζήτησης εργασίας στο πλαίσιο δράσεων συμβουλευτικής

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Όλες οι αλλαγές

3.    Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.

4.    Η είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή οικονομικής ενίσχυσης, λόγω διάλυσης αλιευτικού σκάφους.

5.    Έκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και αποτελούν εισόδημα.

Ποιοι θα πληρώσουν πέναλτι

Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος έχει συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις ανάμεσα στο 20% και το 30% του εισοδήματός του, θα ισχύσει συντελεστής 11% στη διαφορά μεταξύ του ποσού που κάλυψε σε αποδείξεις και του απαιτούμενου ορίου, του 30%.

Αν, από την άλλη, οι ηλεκτρονικές αποδείξεις είναι κάτω από το 20% του εισοδήματός του, τότε για το ποσό που απομένει έως το 20% θα φορολογηθεί με συντελεστή 22% και για το ποσό από το 20% έως το 30% με συντελεστή 11%.

Παράδειγμα

Φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα ίσο με 15.000€, απαιτείται να δηλώσει πραγματοποιηθείσες εντός του φορολογικού έτους 2020 δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσού τουλάχιστον 4.500€ (15.000*30%=4.500).

Εάν αυτός δηλώσει δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που ανέρχονται στο 25% του πραγματικού του εισοδήματος (15.000 επί 25%=3.750€), τότε η προσαύξηση του φόρου είναι ίση με 82,5€ [(4.500 - 3.750) επί 11% = 82,5].

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top