Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι τυχεροί που θα δουν μείωση φόρου

Ποια είναι η προθεσμία υποβολής στην πλατφόρμα του Taxinet

Οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα είναι οκτώ, από τέλος Ιουλίου 2021 έως τέλος Φεβρουαρίου 2022

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων στο Taxisnet. Η πλατφόρμα του TAXIS  θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 27 Αυγούστου.

Η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων συνοδεύεται από αρκετές αλλαγές, που αναμένεται να δώσουν σημαντικές «ανάσες» σε εκατομμύρια φορολογούμενους.

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Όλες οι αλλαγές

Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

  • Οι φορολογούμενοι που θα καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου, φέτος, όπως και πέρυσι θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε έως και 8 δόσεις, από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο.
  • Αντίθετα, όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση έως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή την πρώτη δόση. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλουν έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου και στη συνέχεια να αποπληρώνουν κανονικά τις υπόλοιπες μηνιαίες δόσεις.

Τα τεκμήρια διαβίωσης

Από τα τεκμήρια θα απαλλαγούν:

  • Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμαΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.
  • Ανάσα παίρνουν και χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον φόρο, εφόσον δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετησίου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.)

Ποιοι απαλλάσονται της υποχρέωσης να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις

  • Για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια)
  • Φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του «πέναλτι» στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Σημαντικά μειωμένα θα δουν τα εκκαθαριστικά τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα μειωθεί στο 55% από το 100% η προκαταβολή φόρου, ενώ ο εισαγωγικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος μειώνεται από το 22% στο 9% για ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top