Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Όλες οι αλλαγές

Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα είναι οκτώ, από τέλος Ιουλίου 2021 έως τέλος Φεβρουαρίου 2022

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων στο Taxisnet.

Η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων συνοδεύεται από αρκετές αλλαγές, ειδικά για όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, κάτι που αναμένεται να δώσει σημαντικές «ανάσες» σε εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ακίνητα: Χωρίς πρόστιμο για λίγο ακόμη οι αλλαγές στο Ε9

Συγκεκριμένα:

-    Όλοι οι πληττόμενοι από την πανδημία και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πώς θα κάνετε άρση ακινησίας

-    Για όλους τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 20% (αντί το 30% του εισοδήματος τους) με e-αποδείξεις, το πέναλτι μειώνεται στο μισό.

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxis – Πιο μεγάλη φέτος η έκπτωση

-    Καταργούνται και τα τεκμήρια διαβίωσης, για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου, εφόσον η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως τότε. Αν όμως η φορολογική δήλωση υποβληθεί εντός του Αυγούστου, τότε στο τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις

Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ στο τέλος Ιουλίου, τότε δικαιούνται έκπτωση 3% επί του ποσού (από 2%, που ίσχυε).

Μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης

Ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται πλέον στο 9%, από 22% που ήταν μέχρι πέρυσι, και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ.

Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να δουν επιστροφή φόρου.

Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ εξακολουθεί να επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%, πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου μειωμένος από το 29% στο 28%, ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος από 37% σε 36%.

Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε από το 45% στο 44%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top