Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxis – Πιο μεγάλη φέτος η έκπτωση

Τι θα γίνει με δόσεις, τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις

Το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Αυτό ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Open, σημειώνοντας πως θα δοθεί χρονικό περιθώριο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως και το τέλος Αυγούστου.

Οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα είναι οκτώ, από τέλος Ιουλίου 2021 έως τέλος Φεβρουαρίου 2022, ωστόσο όσοι υποβάλλουν τη δήλωση (χωρίς πρόστιμο) τον Αύγουστο θα έχουν επτά δόσεις, πληρώνοντας διπλή δόση στα τέλη Αυγούστου.

Έκτακτη ενίσχυση έως 4.000 σε κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Για παράδειγμα, εάν κάποιος υποβάλλει τη δήλωση στις 20 Αυγούστου και πρέπει να πληρώσει φόρο 800 ευρώ, θα πληρώσει στο τέλος του μηνός 200 ευρώ, 100 για τη δόση του Ιουλίου και 100 για τη δόση Αυγούστου. Στη συνέχεια, θα πληρώνει 100 ευρώ στο τέλος κάθε μήνα, μέχρι τον Φεβρουάριου.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα και της εφάπαξ πληρωμής του φόρου και μάλιστα με πιο γενναία έκπτωση από άλλες φορές. Από 2%, που ήταν παλαιότερα, θα είναι πλέον 3%.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Τέλος Απριλίου οι πληρωμές

Έτσι, ο φορολογούμενος του παραπάνω παραδείγματος, εάν πληρώσει εφάπαξ τον φόρο των 800 ευρώ, θα κερδίσει έκπτωση 3% επί του ποσού, δηλαδή 24 ευρώ.

Τι θα γίνει με τα τεκμήρια

Όσον αφορά τα τεκμήρια, θα υπάρξει απαλλαγή, υπό δύο προϋποθέσεις.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να θεωρείται πληττόμενος, δηλαδή να ανήκει σε μια από τις τέσσερις ακόλουθες κατηγορίες:

•    ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με πληττόμενο ΚΑΔ

Αλλαγές σε ηλεκτρονικές αποδείξεις και τεκμήρια

•    εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής

•    εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Συνεργασία»

•    ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα του ενοικίου τους, λόγω της υποχρεωτικού κουρέματος.

Μειωμένα ενοίκια: Πώς θα πάρουν τα χρήματα οι κληρονόμοι ακινήτων

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι ακόμη και αν ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, να μην έχουν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων για τουλάχιστον μια από τις δύο προηγούμενες χρονιές (2019 και 2020).

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Προς ακύρωση το όριο του 30%

Σχετικά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, πολλοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν κατά τη χρονιά της πανδημίας, το 2020, να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες, που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με την πληρωμή έξτρα φόρου. 

Το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο, που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις, που θα λείπουν, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών, που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία, το 80% των πολιτών δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Ωστόσο, για το 20% των πολιτών, που φαίνεται πως προκύπτει υπάρχει ζήτημα, οι αποφάσεις για το αν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ή όχι θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, αφού προηγηθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top