Νέες αντικειμενικές: Αυξήσεις 40% σε χιλιάδες ακίνητα – Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ

Ανοικτό το ενδεχόμενο πληρωμής σε 10 δόσεις

Σπίτι χρήματα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, η οποία θα φέρει ανατροπές σε χιλιάδες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.

Οι νέες τιμές στα ακίνητα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2022, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να τονίζει πως ο ΕΝΦΙΑ συνολικά δε θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος, αλλά θα είναι κοινωνικά δικαιότερος.

ΕΝΦΙΑ: Αυξάνονται σε 7.000 περιοχές οι αντικειμενικές τιμές

Όπως είπε, μιλώντας στον Σκάι 100,3 FM, με τις νέες αντικειμενικές τιμές θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες.

Οι 3. 478 ζώνες αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

ΕΝΦΙΑ 2022: Από τον Μάρτιο κι όχι από τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία των ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Πώς θα δηλωθούν στο Ε9 τα αδήλωτα τετραγωνικά

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από το 2022 θα ξεκινάει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις, με τον υπουργό να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάνουν έως τις 10 δόσεις, δηλαδή έως τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως πρόθεση της κυβέρνησης, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% για το 2022 για χιλιάδες ακίνητα.

Όπως εξήγησε «οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top