ΕΝΦΙΑ 2022: Από τον Μάρτιο κι όχι από τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση

Τι αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν

Οι επαγγελματίες εκτός του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, έχουν υποχρέωση να υποβάλουν και το έντυπο Ε3 με τα δεδομένα στοιχεία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, εξηγεί στο star.gr η φοροτεχνικός, φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών και οικονομικός σύμβουλος της OneTax, Φιλοθέη Μακριδάκη

Πριν προλάβουν να πάρουν ανάσα από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2021, που ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2022, φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις και για τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

Θετική η 10η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της Κομισιόν, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και όχι από τον Σεπτέμβριο, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Σε πόσεις δόσεις θα πληρώσουμε φέτος φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα, στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ για το 2022, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

«Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022 με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα κατανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σημειώνεται στην έκθεση. Αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει έως τον Νοέμβριο του 2021.

Τέλος, σημειώνεται πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top