Airbnb: Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες από 1η Ιουνίου

Θα αποβάλλεται από την πλατφόρμα όποιος δε διαθέτει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου

ακίνητα Airbnb

Όλα αλλάζουν από αρχές Ιουνίου για τους Έλληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έστειλε μήνυμα σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα της, γνωστοποιώντας τους ότι από την 1η Ιουνίου όσοι θέλουν να καταχωρήσουν το ακίνητό τους υποχρεούνται να αναφέρουν τον αριθμό μητρώου του ακινήτου τους στο υποχρεωτικό ειδικό πεδίο της πλατφόρμας.

Τι συμβαίνει αν κάποιος δε διαθέτει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου

Σε περίπτωση που δε διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου θα αποβάλλονται από την πλατφόρμα και συνεπώς δε θα μπορούν να μισθώσουν τα ακίνητά τους. Για όσους έχουν ήδη εγγραφεί ή η καταχώρισή τους εξαιρείται από αυτή την υποχρέωση, πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο αριθμός μητρώου του ακινήτου τους είναι ενημερωμένος.

«Φορο -σαφάρι» από την ΑΑΔΕ με περισσότερους από 158.000 ελέγχους! 

Λίγες ημέρες μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνια μίσθωσης παγκοσμίως (Airbnb, Booking, Expedia),  οι εταιρείες κάνουν πράξη τα συμφωνηθέντα και καλούν τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσα από τις πλατφόρμες, είτε να δηλώσουν τον αριθμό μητρώου είτε να αποκτήσουν. 

Τι προβλέπει η συμφωνία ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking, Expedia

Συμφωνία ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking και VRBO: Φρένο στα «πειρατικά» ακίνητα

  • Κάθε Φεβρουάριο, οι πλατφόρμες θα στέλνουν μαζικά τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τα μισθώματα στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ θα περνάει τα στοιχεία αυτά στη φορολογική δήλωσή κάθε ιδιοκτήτη με βάση τον αριθμό μητρώου του ακινήτου και θα τον φορολογεί για τα εισοδήματα που θα έχει εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με βάση την κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος από ακίνητα όπως ισχύει.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ και δεν θα αποκτήσουν ΑΜΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει τις 20.000 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνει ο «Διαχειριστής Ακινήτου» προκειμένου να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις:

  • Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει / εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο». Να αναρτά τον ΑΜΑ στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
  • Να υποβάλλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  • Να καταχωρήσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.), τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.
  • Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο «Διαχειριστής» δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του «Ακινήτου» στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο «Διαχειριστής» έχει την υποχρέωση να καταθέσει στο ΤΠ&Δ το ως άνω ποσόν έως την ημερομηνία οριστικοποίησης της εικόνας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», με σχετική μνεία στο γραμμάτιο σύστασης χρηματικής παρακαταθήκης.

Σε περίπτωση που ένα πρόσωπο δεν έχει κυριότητα ή επικαρπία σε ένα ακίνητο για να εγγραφεί ως «Διαχειριστής Ακινήτου» θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (ή έστω ένας από τους συνιδιοκτήτες) να υποβάλει «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top